Theunisbrug Anvers 01 Schreder 7 2
Civil Engineering

Antwerpse Theunisbrug bekroond met de prestigieuze Architecture Masterprize 2022

Twee verkeersbruggen en een trambrug in het midden.

Theunisbrug Anvers 01 Schreder 7 2

De trambrug die Merksem en Deurne verbindt is bekroond met de prestigieuze Architecture Masterprize 2022. In opdracht van De Vlaamse Waterweg tekende architectenbureau ZJA, in samenwerking met Arcadis, Sweco en OKRA Landschapsarchitecten, voor het ontwerp van de nieuwe Theunisbrug over het Albertkanaal.

Een stalen brug in drie delen, die met een grotere doorvaarthoogte voetgangers, fietsers, auto’s en trams als over een boulevard aangenaam en veilig naar de overkant loodst. Met zijn donkere pijlers, stralend witte opengewerkte torens en zorgvuldige detaillering is de nieuwe brug een opvallende verschijning in het stedelijk landschap van Antwerpen.

Een toonaangevende erkenning

De Theunisbrug wint de award in de categorie ‘Infrastructure. De Architecture Masterprize, een internationale Amerikaanse architectuurprijs, geldt als een toonaangevende erkenning binnen de architectuur.

Sierlijke blikvanger over het Albertkanaal

De nieuwe Theunisbrug bestaat in feite uit drie naast elkaar gelegen stalen bruggen – twee verkeersbruggen en een trambrug in het midden – waartussen het daglicht vrijelijk kan spelen. De brug valt op door donkere onderbouw en de witte, opengewerkte constructie.

Prettig verblijven onder de brug

De kanaaloevers en de passage onder de brug kregen een metamorfose met een veilige en aangename stedelijke verblijfsruimte als resultaat. Door het plaatsen van houten banken, groen en goede verlichting rond en onder de brug is een veilige en aangename plek gerealiseerd waar je op houten banken kunt genieten van het water en de voorbijvarende schepen. Daarmee is de nieuwe Theunisbrug niet alleen een verbetering voor de scheepvaart, maar ook voor de gebruikers en omgeving. Een vloeiende verbinder en opvallende verschijning, én de toonzetter voor de verdere stedelijke (her)ontwikkeling van het gebied.

Grotere doorvaarthoogte en verbreding Albertkanaal

De nieuwe Theunisbrug zorgt niet alleen voor een prettige verbinding tussen de beide oevers van het Albertkanaal, maar heeft ook een grotere doorvaarthoogte. Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Vooral het containervervoer kende een sterke groei de afgelopen jaren. Echter vormde de doorvaarthoogte van de oude Theunisbrug en het feit dat het Albertkanaal hier op zijn smalst is een knelpunt. De nieuwe Theunisbrug is verhoogd naar 9,10 meter en het kanaal verbreed naar 63 meter. Binnenschepen met vier lagen containers kunnen hier nu veilig doorvaren.

Bron: https://www.railtech.be/nl/inf...

Artes keeps you updated monthly. Subscribe.