9269 Lucid B architecten MOMU II 25
Buildings

Modemuseum Antwerpen na 3 jaar opnieuw open

Modemuseum Antwerpen na 3 jaar weer openKunst & Cultuur

Eindelijk! Modemuseum Antwerpen gaat weer open. Het was ruim drie jaar gesloten. Het is de voorbije jaren niet alleen grondig gerenoveerd. Het zelfs 800 vierkante meter groter geworden. Museumdirecteur Kaat Debo: "We hebben heel het museum gefinetuned."

© MoMu Antwerp - Stany Dederen

Het MoMu zit in een nieuw jasje.

"We zijn heel blij en opgelucht dat we zaterdag weer kunnen openen, want het was een zwaar traject", zegt directeur Kaat Debo. Er zijn dan ook heel wat nieuwigheden. "Er is bijvoorbeeld een nieuwe tentoonstellingsruimte op het gelijkvloers voor onze eigen collectie. Er is ook een nieuw auditorium, de inkom is vernieuwd en er is ook een nieuw museumcafé."

Er is ook een studiecentrum in het museum, in samenwerking met modeontwerper Dries Van Noten. "Hij zal het museum de komende 5 jaar steunen in de uitbouw van ons onderzoek", vertelt Debo. "Dat is onderzoek naar onze eigen collectie, op onze tentoonstellingen, maar ook onderzoek naar conservatie en digitale bewaring."

In het studiecentrum zit ook een speciale studiecollectie. Debo: "Dat is een nieuwe collectie van ongeveer 2000 objecten. We geloven dat als je wil leren over mode, het contact met objecten heel belangrijk is. Deze collectie zal je dus in tegenstelling tot de collectie in het museum wel mogen aanraken. Mensen kunnen ze raadplegen op afspraak in de bibliotheek van het museum. Er is ook een educatief programma voor scholen en bepaalde doelgroepen aan verbonden."

Er openen meteen twee tentoonstellingen bij de heropening: de presentatie van de vaste collectie en ‘E/MOTION. Fashion in Transition’. Die onderzoekt hoe mode emoties uitdrukt die in de samenleving leven, zoals angst of verlangen. E/MOTION blikt terug op de sociale, politieke en psychologische omwentelingen van de voorbije drie decennia en de impact die ze hadden op mode.

Artes keeps you updated monthly. Subscribe.