Spoorbrug Herentals maart 2023 27 1
Civil Engineering

Nieuwe spoorbrug in Herentals rijst ter plaatse op de oever

Toekomstige spoorbrug over het Albertkanaal in Herentals ter plaatse wordt gemonteerd.

Het is voor het eerst in Herentals dat de toekomstige brug over het Albertkanaal ter plaatse wordt gemonteerd. Dat gebeurt tussen de huidige spoorbrug en de brug van de Lierseweg. Intussen wordt de tunnel op Vossenberg aangelegd.

Spoorbrug Herentals maart 2023 7

Passanten zagen de voorbije week al hoge constructies oprijzen naast het stukje van de De Beukelaer-Pareinlaan tussen de bestaande spoorbrug en de brug van de Lierseweg over het Albertkanaal. De hoogteverschillen tussen de drie torens geven al weg dat hier de bogen van een nieuwe brug overheen moeten komen. De basis van die toekomstige brug ligt al klaar op de oever tussen kanaal en De Beukelaer-Pareinlaan, maandagochtend zijn ook de eerste onderdelen voor de bogen per schip gearriveerd.

“Normaal ligt het montageterrein voor een nieuwe brug inderdaad een eindje van de plaats vandaan waar ze een plekje moet krijgen”, bevestigt woordvoerder Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. “Al is dat meestal ook maar een paar honderd meter verderop, geen kilometers. Maar in Herentals hadden we toevallig voldoende ruimte ter plaatse om als montageterrein te dienen. De voorbereidingen zijn al een tijdje bezig, de echte montage kan nu van start gaan. Het is de bedoeling om de brug in de loop van de zomer op zijn plaats te leggen.”

Die brug krijgt een plaatsje pal naast de bestaande spoorbrug, aan de oostkant ervan. Of anders gezegd: na de montage moeten grote kranen het gevaarte ‘gewoon’ optillen, draaien en hem op de brughoofden leggen. Volgens de huidige planning verschuift het treinverkeer al in november naar die nieuwe spoorbrug, waarna nog voor het einde van het jaar de sloop van de oude kan beginnen. Later komt op die plek nog een fietsersbrug.

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/...

Lees hier het volledig artikel van het nieuwsblad
Spoorbrug Herentals maart 2023 27 1
Spoorbrug Herentals maart 2023 27 1
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.