Van Maele wint een Sanilec Awards in de categorie Hernieuwbare Energie.
“Een doorgedreven energiezuinig ontwerp, waarin alle aspecten van duurzaamheid aan bod komen.” Zo omschreef de vakjury van de Sanilec Awards 2019 het nieuwe distributiecentrum van Van Marcke in Aalbeke. Jan Pieter Somers, verantwoordelijke HVAC en Sanitair bij Van Maele nv, dat instond voor de uitvoering van de technische installaties, mocht begin april dan ook trots de award in de categorie Hernieuwbare Energie in ontvangst nemen.
“Dit was geen klassiek project voor Van Maele”, laat Jan Pieter meteen verstaan. “Historisch hebben wij als installatiebedrijf vooral ervaring met ziekenhuizen en zorginstellingen. Dat zijn weliswaar ook projecten van een aanzienlijke schaal, maar de verbruikers zelf zijn doorgaans kleiner en de aandachtspunten beduidend anders. Omdat de markt verandert en de opdrachten in dat segment schaars worden, proberen we sinds een aantal jaar echter meer te diversifiëren. Het EDC is een van de eerste industriële projecten in ons portfolio, maar we wisten meteen dat we op de offertevraag zouden intekenen. Van Maele is ruim 50 jaar klant bij Van Marcke, en het is een eer om die jarenlange samenwerking met dit project te mogen bezegelen.” Met het EDC waagt Van Maele zich natuurlijk meer dan zomaar op onbekend terrein. Het nieuwe distributiecentrum van Van Marcke is immers niet het eerste het beste industriële gebouw; wél een prestigeproject dat de klimaatambities en technische expertise van de grossist wil onderstrepen en bij de finale oplevering niet alleen volledig CO2-neutraal moet zijn, maar tevens uitstekende BREEAMscores moet halen.
Drie kloppende harten
Centraal in dat streven naar duurzaamheid staat onder meer de aanleg van een van de grootste BEO-velden van de Benelux. Geothermie Verbeke realiseerde daarvoor 518 boringen op het terrein, telkens met een diepte van 66 m. “Het glycolwater dat door de sondes loopt, komt het gebouw binnen in het pomplokaal”, legt Jan Pieter uit. “Dat is het kloppend hart van de installatie. Drie parallel geïnstalleerde pompen zorgen ervoor dat al die energie – al dat glycolwater – verder doorheen het gebouw verdeeld wordt naar evenveel onderstations: één voor de inboundzone, één voor de outboundzone en één voor het kantoorgedeelte.”
"Dit is een van de mooiste projecten die we de voorbije jaren gerealiseerd hebben, en een mooie weerspiegeling van enkele decennia goed cliëntschap" (Jan Pieter Somers)
Lees hier het artikel van Dobbittv.