Het aantal vrouwen in de bouw neemt toe, ook bij Artes Group. En dat kunnen we alleen maar toejuichen!
De bouwsector vandaag kan je niet meer vergelijken met twintig jaar geleden. Steeds meer vrouwen gaan aan de slag in de bouw, op de werf.
Onze vrouwelijke projectingenieurs delen hun ervaringen. Ze voelen zich helemaal thuis in ‘den bouw’!
“Het is een feit dat bijna al mijn collega’s mannelijk zijn. Ik heb niet het gevoel dat ze me anders behandelen omdat ik een vrouw ben op de werf. De typische mopjes over vrouwen blijven aanwezig. Maar deze mopjes maken ze sowieso, met of zonder mij in de buurt.
Fien, assistent projectingenieur.
Variatie en het teamwork zijn voor Elien héél belangrijk in een job. Daarom werd ze projectingenieur bij Artes.
“Als bouwteam werk je samen van start tot oplevering, dat schept een band!
Als vrouw kan je perfect dezelfde job uitvoeren als een man. Mijn collega’s op de werf behandelen mij op dezelfde manier als een mannelijke collega. Dit apprecieer ik heel erg. Een voorkeursbehandeling heb ik niet nodig, ik kan wel men mannetje staan.”
Je ziet steeds meer vrouwen op de werf, ook tussen de studenten bouwkunde vind je al meer vrouwen dan vroeger.”
Delphine studeerde af als Burgerlijke ingenieur Bouwkunde. Een actieve job ‘on the field’ met voldoende afwisseling was een must. Zo kwam Delphine op de werf terecht.
“Ik vind niet dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen op de werf. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid. Het feit dat iedereen anders behandeld wordt ligt volgens mij niet aan het feit als je nu man of vrouw bent.”
Werken tussen veel mannen brengt ook soms wat voordelen met zich mee. Zo word ik altijd geholpen als ik moet sleuren met zware materialen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat ze iedereen helpen. J
Kim, projectingenieur Artes Roegiers.
Het bouwen van tunnels en bruggen, het spreekt tot de verbeelding! Uitvoeringsmethodes uitwerken, de werf buiten opvolgen, problemen oplossen, … het komt allemaal aan bod. Naast het technische aspect vind ik ook het sociale aspect enorm leuk. Je komt dagelijks in contact met onderaannemers, de klant en met je eigen werfteam. Een goede communicatie is hierdoor een belangrijk onderdeel van onze job, en lang niet de eenvoudigste, maar het maakt het allemaal des te interessanter.
De bouw is voor mij nog steeds een echte mannenwereld, maar ik vind dit zeker geen nadeel. Je hecht hierdoor misschien net iets meer belang aan het opbouwen van een goede band met je weinige vrouwelijke collega’s. Een ander voordeel van werken in een mannenwereld is dat mannen (over het algemeen) recht door zee zijn, ze zullen zeggen waar het op staat. Een eigenschap die ik erg weet te appreciëren en tijdens het uitvoeren van onze job handig van pas komt.
Je kan er niet omheen dat je als vrouw op de werf door je arbeiders anders behandeld wordt dan je mannelijke collega’s. Of dit erg is? Neen, zeker niet. Zeker gezien mijn ervaringen hiermee alleen maar positief zijn. Bovendien kan de vraag ook omgekeerd gesteld worden. Ik zal namelijk ook op een andere manier omgaan met onze arbeiders dan mijn mannelijke collega’s. Maar zelfs onderling bij mijn mannelijke collega’s merk ik verschillende aanpakken. Helemaal niet erg, we kunnen alleen maar iets opsteken van elkaar!
Ik moet toegeven dat het ook zo zijn voordelen heeft, als vrouw in de bouw. Een lastiger taakje zal ik misschien toch net iets makkelijker gedaan krijgen van onze arbeiders. Of als ik met zware dingen over de werf moet zeulen, zullen ze me al snel komen helpen. Hopelijk doen ze dit nog steeds na het lezen van dit interview! J
Lien, projectingenieur Artes Roegiers
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. In blandit augue nec placerat dignissim.