DJI 0420
Waterworks

We plaatsten de langste draaibrug van Europa

Draaibrug van 130 meter lang en 34 miljoen euro ingevaren in Zeebrugge.

DJI 0412

Zaterdag 22 januari is het 130 meter lange draaiende middenstuk van de nieuwe Verbindingsbrug aangekomen. Vorige week verliet het 130 meter lange draaiende middenstuk van de nieuwe Verbindingsbrug het werkhuis van Victor Buyck in Wondelgem en werd het op ponton via de Westerschelde naar Zeebrugge gevaren.

Zaterdag werd het middenstuk van de Verbindingsbrug ingevaren. Het middenstuk is tijdens deze operatie van het ponton gehaald en op zijn plaats gezet. Een geslaagd huzarenstuckje voor onze Constructive People! Na deze operatie volgen nog enkele maanden afwerking, gevolgd door een testfase.

De nieuwe ‘verbindingsbrug’ over het Verbindingsdok zorgt voor de verbinding tussen de Verschaveweg en de Koffieweg. Op deze manier ontstaat er een extra toegangsweg van noord naar zuid in Zeebrugge.

“De beweegbare stalen draaibrug van 130 meter lang is straks de langste in Europa. In totaal gaat het zelfs over een lengte van 400 meter, met ook vaste bruggen in beton en in het midden dan het draaiend middenstuk”, zegt Hautekiet. “De brug kan schepen tot 55 meter breed doorgang verlenen. Dit is afgestemd op de Pierre Vandammesluis en de geplande nieuwe zeesluis.” De brug is breed en sterk genoeg voor zware mobiele kranen tot 500 ton en dankzij de twee rijstroken, het afgescheiden voetpad en een fietspad met dubbele richting ook toegankelijk voor personenvervoer.

De fietsstrook op de nieuwe brug en het geplande afgescheiden pad over het hele traject van de Koffieweg tot aan de Isabellalaan maken de achterhaven van Zeebrugge makkelijker en veiliger bereikbaar. “Deze brug is een essentiële schakel in de nieuwe en veilige fietsverbinding van in totaal meer dan zes kilometer lang, van Dudzele tot in de achterhaven”, meent Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Het belang van deze brug voor iedereen die in en naar de haven fietst en voor de werknemers van de 300 havenbedrijven in Zeebrugge is dus niet te onderschatten. Dit is iets waar wij als stad en als havenbestuur samen onze schouders onder zetten.”

@HLN

DJI 0323 kopieren
DJI 0327
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.