Gerechtsgebouw alle fotos gebruiken 4
Restoration

Gerechtshof, Antwerpen

Van oud gerechtshof tot hedendaags justitiepaleis

Begin november 2019 starten de renovatie- en restauratiewerken aan het gerechtshof in Antwerpen. De werken zullen tot eind 2022 duren en de federale overheid investeert zo’n 52,5 miljoen euro in het project.

Historiek van het gebouw

Het gerechtshof werd officieel ingehuldigd in 1877. Het gebouw deed 129 jaar lang dienst als gerechtsgebouw en is sinds 1997 beschermd als monument. Na de bouw van het Justitiepaleis aan de Bolivarplaats in 2006 trokken veel gerechtelijke diensten naar het nieuwe gebouw. Bijgevolg werd het gerechtshof vooral nog voor assisenzaken gebruikt; de laatste zaak vond plaats in oktober 2016.

Herbestemming van het gerechtshof

Na de voltooiing van de werken eind 2022 nemen het Hof van Beroep, het Parket-Generaal, het Arbeidshof, het Auditoraat-generaal en het Assisenhof van Antwerpen er hun intrek.

Hedendaagse invulling

Het gebouw wordt zoveel mogelijk in ere hersteld, rekening houdend met de behoeften van de gerechtelijke diensten die na de werken hun intrek zullen nemen in het gebouw.

Gebruikscomfort en herstel van daglicht, duurzaamheid en veiligheid staan voorop.

Originele elementen worden gerestaureerd en enkele storende verbouwingen uit het begin van de 20ste eeuw verdwijnen om het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw in ere te herstellen.

Construction site

Britselei 55, 2000 Antwerpen

News

Similar references

All our references
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.