Koninklijke Stallingen pag 12
Restoration

Koninklijke Stallingen, Oostende

Restauratie van de Noorse Stallingen.

Dat Oostende royaal bedeeld is met historische gebouwen en monumenten – vaak met een koninklijke link –hoeven we je niet te vertellen.

De Koninklijke Stallingen dateren uit 1903 en worden ook wel eens de Noorse Stallingen genoemd, een verwijzing naar de Noorse architect Ivar Andreas Knudsen. Het opmerkelijke gebouw kwam er op vraag van koning Leopold II maar werd nooit in gebruik genomen als stalling. In 1929 trok de stedelijke technische school in het complex en in 1959 werd het verbouwd tot stedelijk sportcentrum. Het meer dan een eeuw oude gebouw is al jaren aan een grondige restauratie toe. Tijdens deze werken nemen onze ploegen de gevels, de daken van de noordvleugel en het poortgebouw onder handen. De werken zouden ongeveer een jaar duren, waarna de Noorse of Koninklijke Stallingen de deuren zouden heropenen om de Oostendse sportverenigingen vanaf 2024 te laten trainen in een moderne accommodatie.

Noordvleugel en conciërgegebouw komen eerst aan bod.

In de eerste fase van de restauratie beginnen we met de noordvleugel waar de judo- en boksclub zijn gehuisvest. Ook het poortgebouw aan de ingang van de site wordt volledig opgeknapt en zal polyvalent kunnen worden gebruik. Voor de gevels en de daken volgen we de richtlijnen van Onroerend Erfgoed en behouden we zo veel mogelijk het oorspronkelijke materiaal. Bij de noordvleugel is het bedoeling om het plafond binnen weg te nemen om zo weer tot in de nok te kunnen kijken. Het buitenschrijnwerk wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Binnen worden de kleedkamers en sanitair volledig vernieuwd zodat ze voldoen aan de hedendaagse normen en wensen.

Client

Stad Oostende

Amount

3.267.179 EUR

Implementation

2022 - 2023

Construction site

Koninginnelaan 78, 8400 Oostende

Similar references

All our references
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.