PG 21 Matadibrug gent
Waterworks

Matadibrug, Gent

Bouw van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug.

Gent zet volop in op nieuwe, vlottere en veilige fiets- en voetgangersverbindingen in en rond de stad. De Matadibrug wordt, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad zal verbinden.

20210423 AV DOKALG Renders Matadibrug 2 0

In het verlengde van de Kraankindersstraat komt een tweede fiets- en voetgangersbrug: de Matadibrug. De Matadibrug zal de oostelijke oever, waar de Schipperskaai en de Kleindokkaai al heraangelegd zijn als kaaipromenades, verbinden met de westelijke oever. Op die oever zal ook de Handelsdokkaai binnenkort heraangelegd worden. Met een breedte van 6 meter zal de nieuwe brug niet alleen zorgen voor een vlotte doorstroming, maar ook voor een fantastische uitkijk over het projectgebied Oude Dokken.

In tegenstelling tot de beweegbare Bataviabrug, wordt de Matadibrug een vaste, minder steile brug. Voor de bouw van de Matadibrug zal gebruikgemaakt worden van onderhoudsvriendelijke, duurzame en gebruiksvriendelijke materialen. Zo krijgt ze een stalen brugdek, voorzien van een antislipbekleding. In de brugleuningen wordt verlichting geïntegreerd.

De Matadibrug en Bataviabrug maken deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken.

Wist je dat?

In 2011 kregen alle toekomstige bruggen en kaaien een naam: de Bataviabrug, Matadibrug, Verapazbrug. Ze verwijzen allemaal naar havensteden die een economische band hebben gehad met de Gentse Haven. Zo was ‘Batavia’ de naam van de hoofdstad van de Nederlandse kolonie “Nederlands-Indië” (tegenwoordig heet die stad Jakarta). ‘Matadi’ is dan weer een havenstad in Congo. Toepasselijk, want de Matadibrug ligt dicht bij de Kongostraat. Waar de Verapazbrug komt, vertrok in 1843 een binnenvaartuig naar Antwerpen met aan boord enkele Gentenaars uit de toen verpauperde volkswijk in de Muide. Aangetrokken door de droom van een Midden-Amerikaans Eldorado, scheepten zij in voor een avontuur richting Verapaz, Guatemala.

Our Domains: Waterworks, Steel construction

News

Similar references

All our references
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.