Zwembad VUB 1
Buildings

Zwembad VUB

Realisatie nieuw zwembad VUB

Al meer dan 25 jaar lang kunnen topsporters, verenigingen, scholen en recreanten zich uitleven in het VUB-zwembad. Maar dit intensief gebruik en de tand destijds laten hun sporen na. De VUB plant daarom een nieuw zwembad voor haar studenten en omgeving. Het team van Artes Roegiers werd aangesteld om dit project te realiseren.

Door bouwtechnische en bouwfysische problemen dringt een grondige renovatie van het zwembad van de VUB op campus Etterbeek zich op. De plannen liggen al een tijdje klaar: er komt een nieuw 25-meter sportbad en een instructiebad met verstelbare bodem, geschikt voor kleuters, andersvaliden en 60-plussers. Dit laatste kadert in de bredere maatschappelijke rol die het zwembad heeft. Het zwembad van de VUB wordt vaak gebruikt door buurtbewoners, sportverenigingen en scholen. Ook topsporters maken er graag gebruik van - en dat is dan weer een gevolg van de voortrekkersrol die de VUB al jaren vervult inzake de combinatie topsport en studeren.

Een nieuw volume met een sterke, sobere vormgeving vervangt de erg gedateerde bovenbouw van de bestaande accommodatie. De grote gevel met zijn afgeronde hoeken lijkt te zweven boven de grote glaspartijen, die het zwembad visueel openen naar het sportpark. Op het vlak van duurzaamheid is dit een erg ambitieus project: de VUB streeft ernaar het meest energie-efficiënte zwembad van het Brussels Hoofdstedelijk Gebied te bouwen.

Het zwembad sluit voor de renovatie in mei 2016 en opent volledig gerenoveerd opnieuw de deuren in september 2017, bij de start van het nieuwe schooljaar.

Client

Vrije Universiteit Brussel

Amount

€ 5.187.946

Design

Vrije Universiteit Brussel

Implementation

2016-2017

Construction site

VUB – Campus Etterbeek, Triomflaan te Etterbeek

Similar references

All our references
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.