C6 2web scaled e1628587013577
Buildings

Langblokken Fase 2, Antwerpen

Renovatie waarbij historische elementen worden hersteld en moderne voorzieningen worden toegevoegd

Woonhaven, de sociale huisvestingsmaatschappij in Antwerpen, beheert de Langblokken aan het kruispunt Groenendaallaan en Noorderlaan. Deze gebouwen ondergaan een grootschalige renovatie waarbij historische elementen worden hersteld en moderne voorzieningen worden toegevoegd. In december 2024 start de renovatie van de tweede blok, bestaande uit 168 appartementen, met als doel om binnen tien jaar alle vier de blokken te vernieuwen.

Woonhaven koos ervoor om de buitenkant van de gebouwen zoveel mogelijk te herstellen naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Hugo Van Kuyck uit de jaren ’50. De gekleurde terrasjes aan de Groenendaallaan verdwenen binnenkort, en de Langblokken kregen een nieuwe bakstenen gevel die sterk leek op de originele. Daarnaast werden nieuwe elementen toegevoegd, zoals veilige fietstrappen naar grote fietsenbergingen in de kelder tussen de toegangen onder het gebouw. Deze ingangen werden bijna volledig van glas, zodat het effect van gebouwen op palen behouden bleef.

De werkzaamheden zouden ongeveer 2,5 jaar duren. Bewoners van Langblok 3 konden in 2027 verhuizen naar hun nieuwe appartement, waarna de volgende fase van de renovatie zou starten. Binnen tien jaar hoopte men alle vier de blokken gerenoveerd te hebben. Het project omvatte een totaalrenovatie waarbij de betonnen draagstructuur behouden bleef. Het implementeren van nieuwe taphallen en liftkokers in de bestaande structuur vormde een uitdaging. Een zorgvuldige planning was essentieel om dit te realiseren.


Client

Woonhaven Antwerpen CVBA

Amount

31.783.507 EUR

Design

Groenendaallaan 310, 2000 Antwerpen

Implementation

2024 - 2027

Similar sites

Our sites
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.