Portier 51 1

Portier 51, Mechelen

In Mechelen wordt de oude bibliotheeksite omgevormd tot Portier 51, een kleinschalig woonproject met een groen hart en een duurzame ziel. De drie gebouwen en de historische portierswoning omarmen samen een collectieve binnentuin die deze nieuwe buurt leven en dynamiek inblaast.

Na de verhuis van de Mechelse stadsbibliotheek wordt deze Triple-A locatie omgevormd tot een nieuwe woonbuurt. Portier 51 staat voor een hedendaagse invulling van het typisch Mechels wonen: een combinatie van de gezelligheid van de binnenstad en een uniek aanbod van woningen en appartementen. Het project heeft als voornaamste troeven de kleinschaligheid (16 appartementen en 6 stadswoningen), de grote, collectieve binnentuin, de centrale ligging in de binnenstad, een duurzame architectuur en kwalitatieve afwerking.

Duurzaamheid & circulair bouwen
Bij deze herontwikkeling wordt maximaal ingezet op behoud, renovatie en hergebruik. De hoge ambities op het vlak van duurzaamheid, circulair en aanpasbaar bouwen vormen daarom de essentie van het project. Zo wordt ingezet op maximale flexibiliteit naar de toekomst door bijvoorbeeld aandacht voor verdiepingshoogte, houten tussenvloeren…
De gevels met recuperatiebaksteen met kalkmortel maken hergebruik en aanpassingen in de toekomst bovendien gemakkelijker. Net als veranderingsgerichte ingrepen die gelijkaardige evoluties in de toekomst mogelijk maken, waardoor het project continu kan evolueren.
Het project wil hiermee niet alleen een inspirerend voorbeeldproject zijn op het vlak van kwalitatieve stedenbouw en architectuur, maar zeker ook op het vlak van duurzaamheid en circulair en toekomstgericht bouwen.

Client

CAAAP

Amount

000.000 euro

Implementation

2022 - 2024

Construction site

Moensstraat 19, 2800 Mechelen

Artes keeps you updated monthly. Subscribe.