Image large 1

Artes investeert mee in onderzoek en onderwijs binnen kustwaterbouw

Artes en vijf bedrijven investeren samen in onderzoek en onderwijs binnen kustwaterbouw aan KU Leuven Campus Brugge.

Artes en vijf bedrijven investeren samen in onderzoek en onderwijs binnen kustwaterbouw aan KU Leuven Campus Brugge.

Op vrijdag 22 februari vond op KU Leuven campus Brugge de inhuldiging plaats van een leerstoel Kustwaterbouw. Met een leerstoel geven bedrijven of organisaties financiële steun aan een bepaald innovatief onderwijs- en/of onderzoeksdomein binnen een universiteit om het zo verder op de kaart te zetten. Artes, BESIX NV, De haven van Zeebrugge (MBZ), baggerbedrijven Jan De Nul Group en Deme Group en studiebureau Tractebel sloegen de handen in elkaar om een leerstoel te financieren voor de onderzoeksgroep Kustwaterbouw en grondmechanica van prof. dr. Pieter Rauwoens, actief op KU Leuven campus Brugge en diens collega prof. dr. Jaak Monbaliu, departement burgerlijke bouwkunde KU Leuven.

De toekenning van deze leerstoel impliceert een financiële duw in de rug voor de komende drie jaar voor de onderzoeksgroep Kustwaterbouw en grondmechanica. Met deze financiële steun willen de partners meer studenten lokken naar de ingenieursopleiding op KU Leuven campus Brugge in het algemeen en ingenieurs warm maken voor kust- en waterbouwsector in het bijzonder. Op termijn leidt dit ook tot meer afgestudeerden die inzetbaar zijn in het brede domein van de waterbouw (haven, bouw- en baggerbedrijven, studiebureaus., ..).

Momenteel zijn er meer dan 100 leerstoelen actief aan de KU Leuven, maar het unieke aan deze leerstoel is het grote aantal partners dat samen investeert om deze leerstoel te realiseren. Vaak worden leerstoelen immers door één of twee partners toegekend. Dit illustreert de grote gedeelde ambitie om de aantrekkelijkheid van de sector als werkplek, maar ook als studie- en onderzoeksobject te verhogen. Zo beaamt ook lead partner en CEO van de haven van Zeebrugge, Joachim Coens: “Door als cluster te participeren in een leerstoel van KU Leuven Campus Brugge, kunnen wij als haven van Zeebrugge samen met de private partners enerzijds naambekendheid verwerven bij de studenten, maar vooral hun interesse wekken voor specifieke thema’s in de kustwaterbouw. We kijken ernaar uit om via deze samenwerking met KU Leuven en de partners van de leerstoel meer studenten aan te trekken.”

Wat de toekenning van de leerstoel aan extra mogelijkheden biedt voor KU Leuven campus Brugge en de onderzoeksgroep in het bijzonder wordt als volgt verduidelijkt door prof. dr. Pieter Rauwoens: “De organisatie van de leerstoel met toonaangevende bedrijven uit de waterbouwsector wordt een opsteker voor onze huidige en toekomstige studenten industrieel ingenieur bouwkunde, die zo onmiddellijk zullen kennismaken met state-of-the-art technieken, die onze Vlaamse bedrijven koploper maken op wereldschaal. Ook op het gebied van onderzoek verwacht ik een boost in maatschappelijk en industrieel relevante projecten om de uitdagingen van morgen aan te gaan: klimaatverandering, kustbescherming, offshore energie, havenontwikkeling, …”

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!