KDS Artes Woudenberg Brugge 290324 1
Artes Group

Artes Woudenberg krijgt hulp van robot

Robot in Steenkapperij van Artes Woudenberg

Digitalisering, robotica, Internet of Things en kunstmatige intelligentie transformeren industrieën, waaronder de bouwsector. Dit is duidelijk merkbaar bij Artes Woudenberg, onze specialist in de restauratie van waardevolle gebouwen.

Pieter Boonen, projectleider van de steenkapperij en schrijnwerkerij, staat aan het roer: "Bij Artes Woudenberg specialiseren we ons in het restaureren van gebouwen met behulp van traditionele ambachtelijke technieken en moderne methoden. Ons team bestaat uit ongeveer 125 mensen, waarvan zo'n 100 geschoolde arbeiders. We zijn bekend vanwege onze uitgebreide restauraties van kerken, kastelen, herenhuizen en beschermde historische woningen. Sinds vorig jaar zijn we erkend als Klasse 8 Aannemer, met teams variërend van timmerlieden en betonspecialisten tot dakdekkers en stukadoors. Daarnaast hebben we onze eigen steenkapperij en schrijnwerkerij.

Ons grootste project op dit moment is de restauratie van het Justitiepaleis in Brussel. Hierbij vervangen we ongeveer 275 kubieke meter Franse kalksteen, inclusief 40 tot 50 kubieke meter aan sculpturale elementen. Sommige stukken wegen 2 tot 3 ton, met een opvallend stuk van 12 ton dat binnenkort wordt behandeld. Het beheren van de logistiek voor deze stukken, zoals transport naar Brugge, manipulatie op robotische tafels en horizontale herplaatsing in het gebouw, vereist aanzienlijke stabiliteitswerkzaamheden.

De integratie van robotica markeert een belangrijke vooruitgang. Hoewel robotarmen historisch gezien vooral nuttig waren voor repetitieve taken, hebben recente innovaties in digitalisering en AI hun gebruik vereenvoudigd, zelfs voor unieke stukken zoals die van ons.

Onze investering in robotica is niet bedoeld om banen te vervangen; het gaat erom het tekort aan opgeleide ambachtslieden aan te pakken. Het worden van een meester-vakman vereist diverse vaardigheden—meten, tekenen en beeldhouwen uit massief steen—die inzicht en ervaring vergen. Door het digitaliseren van voorbereidingsprocessen, zoals tekenen en programmeren, kunnen onze vakmensen zich richten op het verfijnen en tot leven brengen van stukken. Deze aanpak vermindert fysieke belasting, waardoor functies toegankelijker en aantrekkelijker worden voor een breder scala aan talenten."

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!