IMG 2298
Waterwerken

Artes zorgt voor 2 uitkijkpunten aan de Antwerpse Scheldekaaien

Voorbijgangers blijven vaak staan en proberen een blik op te vangen van de werken. Daarom vonden onze constructive people het wel leuk om twee uitkijkpuntente voorzien.

De afgelopen maanden gingen de werken in de zones ‘Cruiseterminal’ en ‘Loodswezen en Bonapartedok’ van het Antwerpse Scheldekaaienproject van start. Op beide werven stabiliseren we de historische kaaimuur. Grootscheepse werken, die vaak nieuwsgierige blikken van voorbijgangers opwekken. Vanaf maandag 25 maart kan je de werken overschouwen vanaf twee uitkijkpunten. Bovendien kreeg het infopunt Scheldekaaien, waar je alles te weten komt over het Scheldekaaienproject, een grondige make-over.

De ingrepen aan de Scheldekaaien kaderen in het masterplan Scheldekaaien. Daarmee werken De Vlaamse Waterweg nv en de stad Antwerpen samen aan de heraanleg van de kaaien. De Vlaamse Waterweg nv neemt met het Sigmaproject Scheldekaaien de stabilisatie van de kaaimuur en de aanleg van de nieuwe verhoogde waterkering voor haar rekening. De stad Antwerpen is verantwoordelijk voor de aanleg van het openbaar domein. De stabilisatiewerken in de zones ‘Cruiseterminal’ en ‘Loodswezen en Bonapartedok’ worden uitgevoerd door Artes in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv.

Het infopunt Scheldekaaien stond al sinds 2015 aan de Scheldekaaien, ter hoogte van de werf Nieuw Zuid. Omdat de werken daar intussen grotendeels achter de rug zijn, werd het verplaatst naar het noorden, waar twee nieuwe werven werden opgestart. Hier kreeg het infopunt ook een inhoudelijke update.

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv: “De werken aan de Scheldekaaien vorderen goed. In de zone Nieuw Zuid zijn de stabilisatiewerken volledig achter de rug. Het openingsfeest van de Belvédère op de Droogdokkensite hielden we eind 2018. Ook in Sint-Andries en Zuid wordt in juni dit jaar een eerste volledig afgewerkte zone opengesteld voor het publiek met een groot feest. De stabilisatie van de historische kaaimuur, verhoging van de waterkering en aanleg van het openbaar domein zijn daar achter de rug. Een belangrijke mijlpaal voor dit project. We zijn nog enkele jaren zoet met de werken aan de Scheldekaaien en willen dan ook iedereen de kans geven zich te informeren in ons infopunt.”

In november 2018 en januari 2019 gingen ook in de zone van de Cruiseterminal en het Loodswezen en Bonapartedok de werken voor de stabilisatie van de historische kaaimuur van start. Johan Van Overwalle, algemeen directeur van Artes Roegiers: “Het gaat om grootscheepse werken. Voorbijkomende fietsers, wandelaars en joggers blijven vaak staan en proberen dan over het bestaande waterkeringsmuurtje te kijken om een blik op te vangen. Om daaraan tegemoet te komen, voorzien we nu twee uitkijkpunten. Eén aan het Noorderterras en één ter hoogte van de waterkeringsmuur iets ten noorden van het infopunt. De informatie aan de uitkijkpunten krijgt regelmatig een update en is op een leuke manier weergegeven voor jong & oud. We nodigen voorbijgangers dan ook van harte uit om regelmatig terug te komen.”

De uitkijkpunten zijn 24/24 open, kom zeker eens langs!

Bekijk hier de reportage van ATV.

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!