IMG 7715
Gebouwen

Circulair bouwen? Kunnen we ook!

“Hergebruiken voor andere gebouwen”

IMG 7724

Samen met de Stad Leuven recycleren onze Constructive People 600 m³ stenen van Guido Gezellehuis.

Op de werf ‘Paul Van Ostaijensite’ in Leuven recycleren we zo’n 300.000 stenen. De gevelstenen krijgen op de werf een poetsbeurt, en worden later opnieuw ingezet.

In november gingen de werken op de Paul van Ostaijensite van start. Het achterste gebouw op de site, het Guido Gezellehuis, werd intussen helemaal afgebroken. De gevelstenen worden nu gerecycleerd. De gevelstenen hergebruiken lijkt misschien evident, maar het vraagt wel de nodige voorbereiding. Zo liet Stad Leuven bijvoorbeeld voorafgaand enkele proefstalen van de stenen onderzoeken, om zeker te zijn dat ze nog in goede staat zijn.

Actieplan "circulair bouwen"

Het plan om de gevelstenen te recycleren past in het actieplan “Circulair bouwen”, dat de stad vorig jaar voorstelde. Door in de eigen nieuwbouw- en renovatieprojecten circulaire principes te integreren, hoopt ze ook privébedrijven, organisaties en Leuvenaars te kunnen inspireren om hun bouwmaterialen klimaatbewuster te kiezen, en daar werken wij met Artes Group héél graag aan mee!

De stad zal nu samen met ons werfteam onderzoeken waar de stenen naartoe kunnen. Eén deel kan al zeker terecht op één van onze nieuwbouwwerven ‘Portier 51’ in Mechelen.

Het is indrukwekkend om te zien hoeveel stenen we tot nu toe al konden recupereren. Zo’n 600 m³ ​ stenen liggen hier klaar voor hergebruik.
schepen van Stadsgebouwen Lalynn Wadera (Vooruit)
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!