Artes Academy april 21 2
Artes Group

De Artes Academy blijft groeien

De Artes Academy in Kruibeke bestaat ondertussen ongeveer anderhalf jaar en de eerste opleiding ging van start in maart 2021. Wij maakten samen met Jan Meir, de drijvende kracht achter onze Academy, en CEO Johan Van Overwalle een stand van zaken op.

Artes Academy april 21 8

Jan, hoe is de Artes Academy “praktijk” ontstaan?

Jan: “Vroeger was er voor de startende werf- en projectleiding een praktijkopleiding op de werf. Na een brainstorm is het idee ontstaan om dit naar Kruibeke te halen en een weekopleiding te organiseren in de eerste maanden na de start bij Artes.”

Voor wie is de Artes Academy?

Johan: “Zoals Jan al zei, is de Artes Academy ontstaan voor onze werf- en projectleiding. We willen hen laten kennismaken met het materieel dat we op de werf gebruiken en met bepaalde uitvoeringstechnieken. Maar we willen ook dat ze voeling krijgen met de rendementen om zo een correcte en realistische planning te kunnen opstellen. De volgende stap was om de Artes Academy open te stellen voor de technische scholen van het secundair technisch onderwijs. Zij komen een dagopleiding volgen en laten hun leerlingen zo kennismaken met vaktermen zoals ‘bekisten’. Deze opleiding is ondertussen een succesverhaal en een aantal scholen hebben in november hun derde editie achter de rug.”

Jan: “De ‘dagopleiding’ bij Artes Academy hebben we intussen ook doorgetrokken naar zowel de Bachelor als de Ingenieursstudenten. De bedoeling is om dit steeds verder uit te breiden...

Academy opleidingcentrum maart2021 23

Hoe zien jullie de Artes Academy binnen 5 jaar?

Jan: “De bedoeling is dat de opleidingen voor onze eigen arbeiders binnen de Artes Academy volledig op punt staan. Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is!

Johan: Ik zie vooral drie speerpunten binnen onze missie van onze Artes Academy:

  1. Starters kunnen een individueel traject volgen, waarbij ze een aantal dagen opleiding krijgen uit ons aanbod.
  2. Bij aankoop van nieuw materieel kunnen onze ploegen een dagopleiding volgen om met dit nieuw materieel te leren werken.
  3. Wanneer een ploeg ervaring mist met een uitvoeringssysteem op de werf kan de hele ploeg een dagopleiding volgen.”

Johan, wat is Artes’ visie voor de toekomst? Hoe willen jullie verder groeien?

Johan: “Artes wil een werkgever zijn waar we bouwen met en door eigen mensen waarbij we de knowhow van het bouwen inhouse houden. Vandaag worden we geconfronteerd met een tekort van geschoolde arbeiders op de arbeidsmarkt. Dikwijls dienen zich ook personen aan die voorheen geen job in de bouw hadden, of toch niet in de ruwbouwtak. Die hebben dan ook een goede instapopleiding nodig.

Bovendien heeft het onderwijs het moeilijk om de juiste, op maat gemaakte opleidingen aan te bieden, laat staan dat ze het juiste materiaal daarvoor hebben. Door scholen, VDAB en dergelijke les te laten geven in de Artes Academy geven we de scholen en hun leerlingen dé kans om zaken uit de praktijk vol aan te leren.

Het opleidingscentrum moet uitgroeien tot een school waar het ganse jaar door opleidingen worden gegeven, ook aan onze eigen arbeiders. Zo kunnen we hen lessen of workshops aanbieden over bv. het aanslaan van kritieke lasten, veiligheid, werken op hoogte… Ons ultieme doel is dat Artes op die manier een toonbeeld wordt en vooral een aantrekkelijke werkgever blijft in de bouwsector.”

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!