Dakinstallaties 90 LR

Masterplan HVAC opgenomen bij renovatie ziekenhuis Asse

Het Masterplan HVAC is opgebouwd rond een concept van luchtverwarming, te voorzien in de gefaseerde renovatie van het ziekenhuis in Asse. Elke fase wordt afzonderlijk voorzien van één of meerdere luchtgroepen. Deze luchtgroepen, hoofdzakelijk met dakopstelling, worden aangesloten op zowel verwarming als koeling (topkoeling) op een aan te leggen ringleidingnet. Dit leidingnet verloopt grotendeels op de daken van bestaande, te renoveren, gebouwen. De warmteproductie voor de ringleiding wordt aangesloten op de bestaande stookplaats. Er dient een nieuwe koelmachine geplaatst te worden om de ringleiding te voorzien van de nodige koeling.

Elke fase van de renovatiewerken wordt als een aparte aanbesteding uitgeschreven, dit onderverdeeld in diverse loten. (architectuur, HVAC, sanitair, medische gassen)

Het Masterplan HVAC, toegekend aan Van Maele, is hierbij de enige opdracht die overkoepelend doorloopt over de volledige uitvoering van renovatiewerken. Dit impliceert dat een doorgedreven samenwerking met alle verschillende uitvoerende partijen van cruciaal belang is bij het uitvoeren van de werken. Van Maele staat in voor de hoofdverdeling van de verwarming, koeling en ventilatie over de volledige campus, waarbij diverse nevenaannemers aftakken om de verdeling in de te renoveren fase te realiseren. Van Maele staat ook in voor de automatisatie van de volledige installatie en de nodige koppelingen met de na-regelingen en bestaande installatie.

De grootste logistieke uitdaging is het plaatsen van de grote installaties zoals luchtgroepen en de koelmachine. De beperkte toegang op de campus in Asse is een bijkomende factor die ervoor zorgt dat de uitvoeringsplanning tot in de fijnste details dient afgestemd te worden met het OLV. Het ziekenhuis blijft gedurende de verbouwingswerken altijd in gebruik.

Het bestelbedrag bedraagt 2,2 miljoen euro. De werken werden aangevat in september 2019 en lopen tot 2022.

Momenteel is fase vier in uitvoering. Dit betreft de uitvoering van blok G en H. In 2022 volgen dan fase 5, 6 en 7.

Op 10 mei werden de luchtgroepen geplaatst op het vernieuwde dak van blok G. Met behulp van een telescopische kraan werden de luchtgroepen in verschillende onderdelen op het dak geplaatst en gemonteerd. Desondanks de grote impact van het aanhoudend regenweer in de afgelopen periode, werd de vooropgestelde planning van fase 4 aangehouden. Eind juni worden de ventilatiegroepen opgestart zodoende blok G en H in gebruik kan worden genomen tegen het zomerverlof.

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!