Oosterweel Lien
Artes Group

Meet the team , Lien - projectingenieur bij de grootste ploeg van 't Stad

Lien is projectingenieur op de grootste werf van België. Samen met de grootste ploeg zet ze zich elke dag in voor de Oosterweelwerf.

"Ik ben gestart bij Artes Roegiers op 3 september 2018, meteen ook mijn eerste dag op het project Oosterweel Linkeroever. Het project stond toen nog volledig in de startblokken, men was nog volop bezig met het ontwerp en het projectteam van het civiele gedeelte bestond nog “maar” uit 20 personen. Ondertussen is dit gegroeid naar een 50-koppig werfteam, ingevuld door mensen van Artes, CIT Blaton en het Nederlandse bedrijf Mobilis.

Het projectgebied strekt zich dan ook uit over de E17 vanaf Kruibeke, langs knooppunt Antwerpen-West, over de R1 tot het afrittencomplex Waaslandhaven op de E34. Deze immense oppervlakte is onderverdeeld in zeven verschillende zones. Samen met ons team zijn wij verantwoordelijk voor zone 5, dit is het centraal gelegen gebied rond de kruising van de Blancefloerlaan met de R1. Langs de Blancefloerlaan wordt een nieuwe Park-and-Ride gebouwd met 1500 parkeerplaatsen en wij zorgen voor de verkeersontsluiting hierrond. Dit omvat onder meer de bouw van twee fietserstunnels met toegang tot een nieuw te bouwen tramperron. Op deze manier kunnen mensen in de toekomst eenvoudig buiten de Ring parkeren en veilig en snel tot in het stadscentrum geraken."

20201009 foto 1 A pen West

Drukste knoppunt van België
"De complexiteit van het project is groot. Het ontwerp is voor dit project de verantwoordelijkheid van de aannemer. Je werkt aan een van de drukste verkeersknooppunten van België dat te allen tijde in dienst moet blijven (zowel voor auto’s als voor trein en tram), er zijn verschillende stakeholders met elk hun eigen eisen en je werkt in een THV die op haar beurt nog eens is opgenomen in de overkoepelende THV Rinkoniën.

Het is natuurlijk ook deze complexiteit die je telkens opnieuw uitdaagt om het beste van jezelf te geven, met vallen en opstaan. De voorbije twee jaar is dan ook een enorm leerproces geweest, voor de organisatie maar ook voor mezelf. Ondertussen vullen we vlot(ter) onze keuringen en VGM inspecties in in een digitaal systeem, wordt de planning overkoepelend besproken met de andere disciplines en ontwerp met behulp van een lean planning en zijn we (bijna) helemaal mee in het verhaal van systems engineering."

Oosterweel sept 2019 7

Nachtwerk
"Het is een unieke kans om deel uit te maken van “de grootste ploeg van ‘t Stad”. Niet alleen zie je aan een sneltrein diverse bouwmethoden passeren, je leert ook hoe je een werf van zo’n omvang georganiseerd krijgt en wat er allemaal bij komt kijken, los van de uitvoering.

De Blancefloerlaan omvat ook een trambaan die Linkeroever met het centrum van Antwerpen verbindt. Aangezien deze steeds in dienst moet blijven, heb ik wel al een aantal keer ’s nachts moeten werken. Tussen 01u15 en 04u30 rijden er geen trams en kan de bovenleiding buiten spanning gezet worden. Alleen dan mogen werken dicht bij de sporen uitgevoerd worden. Gelukkig voor mij is het meeste nachtwerk voor mijn zone achter de rug."

Positieve reacties na moeizame start
"Op dit moment werken drie ploegen en enkele kraanmannen van Artes Roegiers voor het project Oosterweel Linkeroever, in totaal ongeveer 20 arbeiders. Daarnaast zijn er ook ploegen van onze THV partner CIT Blaton aan het werk. De rest van de werkzaamheden wordt uitgevoerd met onderaannemers.

Door de complexiteit van de werken, kende Oosterweel een moeizame start. Als je toen zei dat je meewerkte aan het project Oosterweel Linkeroever, kreeg je vaak opmerkingen als “Ah, jij zorgt voor de urenlange file, hoe lang gaat dit nog duren?”. Aangezien de werken ondertussen in een stroomversnelling zijn gekomen en dit voor passanten ook zichtbaar wordt, zijn de reacties meer en meer positief. De mensen zijn ook echt onder de indruk van wat we allemaal aan het bouwen zijn."

Wb grootste Ploeg

Kom bij de grootste ploeg van ’t Stad

Wil jij werken in de bouw? Bekijk de jobs bij Artes en werk mee aan de Oosterweelverbinding: de grootste werf van ons land.

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!