PPS
Projectontwikkeling

Ondertekening PPS-overeenkomst Maes en Boereboomplein

Ondertekening PPS-overeenkomst Maes en Boereboomplein, Knokke-Heist.

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Knokke-Heist (AGSO Knokke-Heist) en de THV Maes en Boereboomplein Knokke-Heist bestaande uit CAAAP NV en ARTES Depret NV zijn overgegaan tot de ondertekening van de PPS overeenkomst die dient als basis voor de ontwikkeling van het Maes en Boereboomplein te Knokke-Heist. CAAAP en Artes Depret behoren beiden tot de Artes Group. Op de site komt het nieuwe en nu al iconische Community House naar het concept van de bekende Parijse architect Jakob + Macfarlane. Verder komt er een volledig nieuw plein, een ondergrondse parking voor meer dan 250 wagens en een zone voor winkels en horeca.

Het bouwteam bestaat naast de ontwikkelaar CAAAP en de aannemer Artes Depret uit het architectenbureau B2Ai, de studiebureaus Establis, Ingenium, Plantec en Green building Projects.

Hun geïntegreerde voorstel beantwoordde het meest aan de hoge kwaliteitseisen opgelegd door het AGSO Knokke-Heist in de wedstrijdfase. CAAAP garandeert een unieke invulling van het project waar architectuur, duurzaamheid en beleving centraal zullen staan. De opwaardering van het plein samen met de realisatie van het iconisch gebouw zal een nieuwe aantrekkingspool voor Knokke-Heist worden.

Het Community House wordt een nieuwe ‘landmark’, op 300 meter van de zee en het station, in het hart van Heist. De toren met centrale patio heeft een footprint van 1.600 m² en is 13 verdiepingen hoog. In de toren is er plaats voor een dubbelhoge multifunctionele evenementenhal, een bibliotheek en spelotheek, een trouw -en gemeenteraadszaal, lokalen voor enkele gemeentelijke diensten en een 100-tal unieke appartementen.

Het plein met de omliggende wegenis heeft een oppervlakte van 15.000 m² en wordt volledig heraangelegd voor de verschillende activiteiten zoals de wekelijkse dinsdagmarkt en het jaarlijkse carnaval. De bovengrondse parkeerplaatsen verdwijnen naar de ondergrond. Aan de zijde van de Molenstraat is er ruimte voor detailhandel en horeca.

Na de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst kan de voorbereiding van de omgevingsvergunning beginnen. Het RUP is reeds van kracht waardoor het project in de 2de helft van dit jaar vergund kan worden en de commercialisatie en de bouw hierna vlot kunnen starten. De afbraakwerken van het bestaande gemeentehuis en de Ravelingen staan gepland voor begin 2020. Het project zal gerealiseerd worden op een termijn van 3 jaar waardoor de verschillende gemeentefuncties en bewoners tegen 2023 hun intrek kunnen nemen.

Lees ook het artikel in de Tijd of in madeinwestvlaanderen.

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!