Whats App Image 2023 03 15 at 14 09 51 1
Burgerlijke bouwkunde

Startschot voor bouw Annie Vande Wielebrug over Watersportbaan

Bouw van de fiets- en voetgangersbrug over de Watersportbaan

De bouw van de fiets- en voetgangersbrug over de Watersportbaan is vandaag officieel van start gegaan. De Annie Vande Wielebrug, vernoemd naar de befaamde Gentse zeilster, moet begin 2024 klaar zijn.

Whats App Image 2023 03 15 at 14 09 53

De eerste spadesteek ging vandaag, op woensdag 15 maart 2023, de grond in. De Annie Vande Wielebrug, vernoemd naar de Gentse die als eerste vrouw de wereld rond zeilde, zal de Watersportbaan overbruggen ter hoogte van de Strandlaan. De brug is een belangrijke schakel binnen het 'Westerringspoor', een doorlopende fietsverbinding van de Bloemekenswijk tot aan de Blaarmeersen en het station Gent-Sint-Pieters. Verwacht wordt dat er dagelijks meer dan 3.000 fietsers en voetgangers de brug zullen gebruiken.

Deze brug is het sluitstuk van het Westerringspoor. Dankzij de Annie Vande Wielebrug kan je van de Muide, de Bloemekenswijk, Wondelgem, Mariakerke en Malem vlot en veilig naar het station Gent-Sint-Pieters en terug, een absolute meerwaarde voor fietsers en voetgangers in onze stad.
Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Onze Constructive People van Artes Depret en Aelterman zullen samen met Denys dit kunstwerk realiseren.

De brug wordt 89 meter lang en 15 meter breed. Voetgangers en fietsers zullen over een breedte van 7 meter beschikken. De brug zal op het middelpunt 3 meter boven het wateroppervlak uitsteken, aan de uiteinden 2,5 meter. Voor de bouw is 229.145 kilogram constructiestaal voorzien, 318 kubieke meter beton en 55.011 kilogram wapeningsstaal. De binnenzijde van de brug wordt lichtblauw, de buitenzijde donkerder blauw. De Finse looppiste zal aan weerszijden onder de brug doorgaan via het talud van de Watersportbaan, zodat lopers en fietsers elkaar veilig kunnen kruisen.

Het is altijd een meerwaarde om als Artes uitdagende projecten uit te voeren in Gent. Maar het feit dat wij als firma, waar sporten hoog in het vaandel gedragen wordt, dit kunstwerk kunnen bouwen over de Watersportbaan, blijft voor ons toch een speciale gelegenheid.
Klaas Ockier, Directeur der werken Artes Depret
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!