DSC 2573 LR
Artes Group

Veiligheid blijft onze dagelijkse prioriteit.

Het is een proces van continu bijsturen, motiveren, herhalen en verbeteren.

Binnen de Artes Group staat veiligheid centraal in alles wat we doen. Van aanbesteding tot uitvoering wordt hier rekening mee gehouden. Veiligheid is een mentaliteit, een state-of-mind, een proces van continu bijsturen, motiveren, herhalen, uitleg geven…. Een proces van continue verbetering.

Veiligheid ligt aan de basis van alles wat we doen. We dragen allemaal veiligheidsschoenen en een helm op de werf. We voorzien verlichting op de werf wanneer het donker is, gevaarlijke zones worden afgeschermd en zo zijn er nog tal van zaken.

Ons doel? Voor iedereen een veilige en aangename werkplek creëren. Dit doen we allemaal samen door: rondgangen te doen, maandelijkse toolboxen te geven, incidenten te melden, Safety Flashes te verspreiden, elkaar aanspreken indien nodig,… We willen zoveel mogelijk leren van het verleden om herhaling te vermijden. Dit alles om de algemene veiligheidsbeleving naar een hoger niveau te tillen.

Knipsel2222

Een gouden tool

De ontwikkeling van een platform waar we alle info rond veiligheid kunnen bundelen, was een must. In september 2020 lanceerden we onze interne veiligheidswebsite. Daar vind je alle documenten en informatie over een bepaald onderwerp snel en efficiënt terug. Het is een gouden tool die ondersteuning biedt aan nieuwe collega’s maar ook aan mensen met ervaring. Leren van elkaar blijft op veiligheidsvlak héél belangrijk. Zo bouwen we steeds verder aan onze constructive people.

Hoe kunnen we het risico op arbeidsongevallen in de bouw verminderen?

In de bouwsector is er een hoger risico op arbeidsongevallen. Door de diverse werktuigen en de veranderende omstandigheden van de werkplaats moeten we altijd waakzaam blijven. Naast onze eigen werknemers zijn er vaak ook onderaannemers aan de slag op de werf. Een eenduidige communicatie is hierdoor niet altijd even evident maar blijft wel noodzakelijk om een veilige werkplaats te garanderen. In de toekomst willen we nog meer inzetten op uniform beeldmateriaal om de communicatie op de werf vlotter te laten verlopen.

De dalende ongevallencijfers wijzen op een stap in de goede richting. Het is belangrijk om hier preventief op te blijven inzetten en handelen. Dit is een resultaat van iedereen, waar we trots op moeten zijn, maar dagelijks aan zullen moeten blijven werken.

222222

Wat blijven de grootste valkuilen?

“De belangrijkste valkuil, is het optreden van bedrijfsblindheid.”

Dagelijks werken in dezelfde werkomgeving kan leiden tot blindheid voor bepaalde risico’s. Iedereen dient kritisch naar zijn / haar werkplek te kijken om deze te kunnen verbeteren. Dagelijks naast een putje lopen, kan een automatisme zijn. Voor een andere collega kan dit ervaren worden als een gevaarlijke situatie. Een eenvoudige handeling kan vaak een probleem verhelpen. Een open houding en goede communicatie zijn essentieel om de veiligheid op een werf levendig te houden.

DSC 1859 LR

Hoe blijven we medewerkers opleiden?

“Artes voorziet alle medewerkers van de nodige kennis door diverse interne en externe opleidingen. We organiseren opleidingsdagen, opleidingen om bouwplaatsmachines te besturen, EHBO en nog veel meer. Daarnaast investeren we in nieuwe tools, zoals onze veiligheidswebsite. Ervaring opdoen blijft evenwel de beste opleiding. Bij alles wat we doen, blijft het dus elke keer weer belangrijk om de nodige aandacht te hebben voor de veiligheid.”

Onze visie

  • Een aangename en veilige werkomgeving is een recht voor iedere werknemer.
  • Iedereen motiveren om met veiligheid bezig te zijn op en naast de werven.
  • Veiligheid als onderdeel van de Artes-cultuur.
  • Correcte en rechtvaardige keuzes maken en durven ingrijpen (voorbeeldfunctie).
  • Veiligheid is geen toekomstige doelstelling, maar dient er elke dag te zijn.
Cruise 0508 6
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!