AZ Serruys jan2021 11
Technieken

Warmtenet Oostende

Van Maele stond in voor de installatie van het warmtenet in het AZ Sint-Jan te Oostende.

Het Warmtenet Oostende gebruikt restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO. Ze realiseerden ondertussen al meer dan 6 km. Een warmtenet brengt warmte van een warmtebron via ondergrondse, geïsoleerde leidingen naar gebouwen met een warmtevraag.

Sinds 2019 leverde dit warmtenet meer dan 15.000 MWh duurzame warmte, dat is het jaarlijks warmteverbruik van 1.000 gezinnen. Zo vermeed de stad Oostende een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot!

Ze leveren niet alleen warmte aan industriële klanten maar ook aan openbare gebouwen zoals het AZ Damiaan of AZ Sint-Jan (Serruys) te Oostende.

Bron: Warmtenetoostende.be

Het team van Van Maele stond in voor de installatie van dit warmenet in het AZ Sint-Jan te Oostende.

AZ Serruys jan2021 17

De realisatie bestond uit volgende stappen:

  • Afzonderen van de warmte productie (primair) van het verdeelnet, dit ter bescherming van de ketels (A);
  • Het integreren van de bestaande installatie op het warmtenet (B);
  • Het mogelijk maken om indien er problemen zijn met het warmtenet, eventueel warmte op het net te plaatsen en autonoom verder te kunnen produceren voor eigen behoefte (c);
  • Aanpassen van de bestaande gasvoeding in functie van een nieuwe geplaatste voeding aan de gascabine, voorzien van drukreduceerstations om de druk te brengen van 5 bar naar 100mbar.

Het unieke aan dit project is dat de installatie werd gerealiseerd zonder één enkele onderbreking van energie, met andere woorden door het plaatsen van een mobiele stookplaats met een vermogen van 4 mega watt. Via deze stookplaats konden we erover waken om op cruciale momenten te kunnen overschakelen en er aldus nooit een warmte tekort in het ziekenhuis zou kunnen plaatsvinden.

In dezelfde periode van uitvoering werd eveneens de gas verdeling over de campus aangepast. De simultane uitvoering van beide deelprojecten werd door de opdrachtgever erg gewaardeerd. Het aanvoeren én binnen brengen in het bestaande energiestation van de platenwisselaar, met een nota bene gewicht van om en bij de 2 ton, was een huzarenstukje en geen sinecure. Finaal liep alles volgens plan, zelfs met minder gebruik van de noodcentrale, tot positief onthaal van de bouwheer!

AZ Serruys jan2021 14
AZ Serruys jan2021 25
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!