IMG 6698
Waterwerken

Brug Watersportbaan, Gent

Nieuwe fiets- en wandelbrug over de Watersportbaan in Gent

De nieuwe fiets- en wandelbrug over de Watersportbaan in Gent vormt een belangrijke schakel binnen de hoofdfietsroute 'Westerringspoor', een fietssnelweg die het station Gent-Sint-Pieters verbindt met de Muide, Wondelgem, Mariakerke en de Brugse Poort.

542956 12 7b2407 original 1718977577

Belangrijke schakel in het 'Westerringspoor'

De nieuwe brug sloot aan op het fietspad aan de Papiermolenstraat en het Alice Béviairepad aan Malem. In het verlengde van het Alice Béviairepad ging de nieuwe brug over het water waar ze uitkwam op de Zuiderlaan. Daar konden voetgangers en fietsers hun weg verderzetten via de Strandlaan en zo aansluiten op het fietspad in de Vissersdijk.

De brug vormde het sluitstuk van één doorlopende fietsverbinding vanaf de Bloemekenswijk tot aan de Blaarmeersen en het station Gent-Sint-Pieters. Er werd verwacht dat dagelijks meer dan 3.000 fietsers en voetgangers gebruik zouden maken van de brug.

Een veilig ontwerp binnen de bestaande omgeving

De omgevingsaanleg was, net zoals de brug zelf, functioneel verfijnd en gaf voorrang aan maximale toegankelijkheid, zichtbaarheid en veiligheid. Het ontwerp hield rekening met maximale zichtbaarheid van alle weggebruikers op elk punt van, naar en op de brug. De brug was zeven meter breed en waaierde aan beide uiteinden wat uit. Veilige oversteekzones voor fietsers en voetgangers maakten een comfortabele aansluiting mogelijk op de Noorderlaan en de Zuiderlaan.

De brug had een open structuur en was makkelijk te onderhouden

Het ontwerp van de brug hield rekening met het mooie zicht over de Watersportbaan in de richting van de stad. De structuur van de brug was open en sober. Alle onderdelen waren vlot toegankelijk. Zo kon de brug ook makkelijk worden onderhouden en geïnspecteerd. De zijplaten of flenzen van de stalen draagstructuur waren niet over de hele lengte even hoog. Ze werden bovendien voorzien van een reeks verticale openingen. Zo kreeg de brug haar optimale structuur, was ze een stuk lichter en ontstonden er panoramische doorzichten vanaf de brug.

Opdrachtgever

Stad Gent

Bedrag

4.518.547 EUR

Uitvoering

2022 - 2024

Bouwplaats

Zuiderlaan, 8000 Gent

Nieuws over deze referentie

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!