Cruiseterminal 20012021 3
Waterwerken

Cruiseterminal, Antwerpen

Herlocalisatie van de Cruiseterminal.

Antwerpen is een groeiende bestemming voor zee- en riviercruises. Er is nood aan extra capaciteit en een betere infrastructuur om de schepen te ontvangen.

Daarom krijgt Antwerpen een nieuwe cruiseterminal aan de Scheldekaaien. Ter hoogte van Het Steen wordt de kaaimuur gestabiliseerd en komt een nieuw ponton van 350 meter lang waar zee- en riviercruises kunnen aanmeren.

De cruiseterminal bestaat uit een drijvende aanmeerconstructie die in het water voor de historische kaaimuur wordt gebouwd. De drijvende aanmeerconstructie bestaat uit drie grote aanmeerpontons met elk een lengte ca. 120m. De pontons worden op hun plaats gehouden door buispalen die in de Scheldebodem gefundeerd zijn. De aanmeerconstructie is ontworpen om schepen tot 38.000 ton te kunnen ontvangen.

Om de band tussen de stad en de Schelde te herstellen, worden de Scheldekaaien in een nieuw kleedje gestoken. De stabilisatie van de kaaimuur past in de realisatie van het Sigmaplan, waarmee De Vlaamse Waterweg nv Antwerpen wil beschermen tegen overstromingen.

Opdrachtgever

AG Vespa en de Vlaamse Waterweg

Bedrag

25 miljoen

Design

Ney&Partners

Uitvoering

2018 - 2020

Bouwplaats

Steenplein, 2000 Antwerpen

Nieuws over deze referentie

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!