Jeugdspych Kortrijk 131
Gebouwen

Jeugdpsychiatrie, Kortrijk

Psychiatrisch ziekenhuis voor kinderen en jongeren

Het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie in Kortrijk bouwt een volledig nieuw centrum voor kinderen en jongeren. Ze krijgen een aparte plek in het hart van de stad. De bouw start in 2020.

Het Psychiatrisch Ziekenhuis Heilige Familie telt twee kinder- en jeugdafdelingen: De Korbeel en De Patio. De Korbeel was in 1974 het eerste erkende kinder- en jeugdpsychiatrisch centrum in ons land. De Patio is een plek voor jongeren die in aanraking zijn gekomen met het gerecht en psychiatrische hulp nodig hebben.

Beide afdelingen zijn gevestigd in het Psychiatrisch Ziekenhuis in hartje Kortrijk, maar dat wordt te krap. Bovendien is een aparte plek voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen heel belangrijk, zegt Olivier Peene van het PZ Heilige Familie. "Soms verblijven de jongeren hier een aantal maanden, dan is een rustgevende en huiselijke omgeving heel belangrijk."

De nieuwbouw komt in het hartje van de stad Kortrijk, op het terrein van de vroegere campus Groeninge van het Guldensporencollege. Dat is vlak bij het Groeningepark. Rond het centrum komt er een park waar ook fietsers en wandelaars welkom zijn. Ook in de nieuwbouw zelf is er veel aandacht voor "groen". Tussen de verschillende afdelingen zijn er groene zones en speelruimte.

Het gebouw kost alles samen 18 miljoen euro. De helft daarvan wordt betaald met subsidies van de Vlaamse Overheid. In het centrum is er plaats voor 52 kinderen en jongeren.

Bron: VRT NWS

Jeugdspych Kortrijk 115
Jeugdspych Kortrijk 131

Opdrachtgever

Groep Zorg H. Familie vzw

Bedrag

7.700.000 euro

Design

VK Studio Architects, Planners and designers

Uitvoering

2020 - 2020

Bouwplaats

Langemeersstraat 17, 8500 Kortrijk

Nieuws over deze referentie

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!