Koninklijke Stallingen pag 12
Restauratie

Koninklijke Stallingen, Oostende

Restauratie van de Noorse Stallingen.

Dat Oostende royaal bedeeld is met historische gebouwen en monumenten – vaak met een koninklijke link –hoeven we je niet te vertellen.

De Koninklijke Stallingen dateren uit 1903 en worden ook wel eens de Noorse Stallingen genoemd, een verwijzing naar de Noorse architect Ivar Andreas Knudsen. Het opmerkelijke gebouw kwam er op vraag van koning Leopold II maar werd nooit in gebruik genomen als stalling. In 1929 trok de stedelijke technische school in het complex en in 1959 werd het verbouwd tot stedelijk sportcentrum. Het meer dan een eeuw oude gebouw is al jaren aan een grondige restauratie toe. Tijdens deze werken nemen onze ploegen de gevels, de daken van de noordvleugel en het poortgebouw onder handen. De werken zouden ongeveer een jaar duren, waarna de Noorse of Koninklijke Stallingen de deuren zouden heropenen om de Oostendse sportverenigingen vanaf 2024 te laten trainen in een moderne accommodatie.

Noordvleugel en conciërgegebouw komen eerst aan bod.

In de eerste fase van de restauratie begonnen we met de noordvleugel waar de judo- en boksclub gehuisvest waren. Ook het poortgebouw aan de ingang van de site werd volledig opgeknapt en kon polyvalent worden gebruikt. Voor de gevels en de daken volgden we de richtlijnen van Onroerend Erfgoed en behielden we zoveel mogelijk het oorspronkelijke materiaal. Bij de noordvleugel werd het plafond binnen weggenomen om weer tot in de nok te kunnen kijken. Het buitenschrijnwerk werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Binnen werden de kleedkamers en het sanitair volledig vernieuwd zodat ze voldeden aan de hedendaagse normen en wensen.

20240315 145325204 i OS

Opdrachtgever

Stad Oostende

Bedrag

3.267.179 EUR

Uitvoering

2022 - 2023

Bouwplaats

Koninginnelaan 78, 8400 Oostende

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!