PG 21 Matadibrug gent
Waterwerken

Matadibrug, Gent

Bouw van een nieuwe fiets- en voetgangersbrug.

Gent zet volop in op nieuwe, vlottere en veilige fiets- en voetgangersverbindingen in en rond de stad. De Matadibrug is, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad verbindt.

In het verlengde van de Kraankindersstraat kwam een tweede fiets- en voetgangersbrug: de Matadibrug. De Matadibrug verbond de oostelijke oever, waar de Schipperskaai en de Kleindokkaai al heraangelegd waren als kaaipromenades, met de westelijke oever. Op die oever zou ook de Handelsdokkaai binnenkort heraangelegd worden. Met een breedte van 6 meter zorgde de nieuwe brug niet alleen voor een vlotte doorstroming, maar ook voor een fantastisch uitzicht over het projectgebied Oude Dokken.

In tegenstelling tot de beweegbare Bataviabrug was de Matadibrug een vaste, minder steile brug. Voor de bouw van de Matadibrug werd gebruikgemaakt van onderhoudsvriendelijke, duurzame en gebruiksvriendelijke materialen. Zo kreeg ze een stalen brugdek, voorzien van een antislipbekleding. In de brugleuningen werd verlichting geïntegreerd.

De Matadibrug en de Bataviabrug maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken.

Wist je dat?

In 2011 kregen alle toekomstige bruggen en kaaien een naam: de Bataviabrug, Matadibrug, Verapazbrug. Ze verwijzen allemaal naar havensteden die een economische band hebben gehad met de Gentse Haven. Zo was ‘Batavia’ de naam van de hoofdstad van de Nederlandse kolonie “Nederlands-Indië” (tegenwoordig heet die stad Jakarta). ‘Matadi’ is dan weer een havenstad in Congo. Toepasselijk, want de Matadibrug ligt dicht bij de Kongostraat. Waar de Verapazbrug komt, vertrok in 1843 een binnenvaartuig naar Antwerpen met aan boord enkele Gentenaars uit de toen verpauperde volkswijk in de Muide. Aangetrokken door de droom van een Midden-Amerikaans Eldorado, scheepten zij in voor een avontuur richting Verapaz, Guatemala.

Opdrachtgever

De Vlaamse Waterweg

Bedrag

2.623.000 EUR

Uitvoering

2023 - 2024

Bouwplaats

Schipperkaai, 9000 Gent

Terreinen: Waterwerken, Staalbouw

Nieuws over deze referentie

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!