C5 1 1 1
Gebouwen

Luchtbal/Langblok, Antwerpen

Renovatieproject aan Luchtbal Antwerpen

Woonhaven, een sociale huisvestingsmaatschappij in Antwerpen, beheerde onder meer de Langblokken aan het kruispunt Groenendaallaan en Noorderlaan. Langblokken bestond uit vier appartementsgebouwen waarvan de renovatie aan de eerste blok startte.

Woonhaven koos ervoor om de buitenkant van de gebouwen zoveel mogelijk te herstellen naar het oorspronkelijke ontwerp van architect Hugo Van Kuyck uit de jaren ’50. De gekleurde terrasjes aan de Groenendaallaan zouden dus binnenkort tot het verleden behoren. De Langblokken kregen een nieuwe bakstenen gevel die sterk leek op hoe die er vroeger uitzag.

Toch werden ook nieuwe dingen toegevoegd. Zo kwamen er tussen de toegangen onder het gebouw nieuwe, veilige fietstrappen naar grote fietsenbergingen in de kelder. Die ingangen werden bijna helemaal in glas gemaakt, zodat het effect van gebouwen op palen behouden bleef.

Na ongeveer 2,5 jaar zouden de werken klaar zijn. De bewoners van Langblok 2 konden dan in de zomer van 2023 naar een nieuw appartement verhuizen, waarna de volgende fase van de renovatiewerken van start ging. Op die manier probeerde men binnen een tiental jaren de vier blokken gerenoveerd te hebben.

Het betrof een totaalrenovatie waarbij de betonnen draagstructuur behouden bleef. Het zou een hele uitdaging worden om onder andere de nieuwe taphallen en liftkokers te implementeren in de bestaande structuur. Planning was van cruciaal belang om de verschillende fasen vlot op elkaar te laten aansluiten.

Artes stond in voor de totaalrenovatie: van afbraak en renovatie tot sleutel-op-de-deur.

Opdrachtgever

Woonhaven

Bedrag

22 700 000 euro

Design

Architectenbureau Vanhecke & Suls
A2D Architecture 2 Design

Uitvoering

2021 - 2023

Bouwplaats

Groenendaallaan 350-388
2030 Antwerpen

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!