Sleeptank01 485
Gebouwen

Sleeptank, Oostende

Realisatie maritiem onderzoekscentrum

“We zijn wereldtop in watertechniek en waterbouwkunde” weet Ben Weyts. Onze Vlaamse havens zijn krachtige groeimotoren voor onze welvaart en ook in de toekomst moeten we hun groei en bloei kunnen garanderen. Het is in het belang hiervan dat onze Vlaams minister van Mobiliteit 30 miljoen investeert in een maritiem expertisecentrum. Het nieuwe maritieme onderzoekscentrum moet de Vlaamse maritieme expertise bundelen en versterken en de werking van onze havens en onze scheepsvaart ondersteunen.

Op de terreinen van Plassendale 1 (Oostende) komt een innovatief 2-in-1-complex met een sleeptank én een golfbassin. De enige sleeptank in Vlaanderen, momenteel het Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout, is overbevraagd en stilaan te klein voor de steeds grotere schepen. De nieuwe sleeptank wordt 174 meter lang en 20 meter breed. De tank kan gevuld worden tot 1 meter waterdiepte. Scheepsmodellen tot wel 8 meter lang kunnen door de tank gesleept worden. Zo kan het manoeuvreergedrag van echte schepen getest worden.

Het onderzoekscentrum zal ook een kust- en oceaanbassin huisvesten. Zo een bassin is eigenlijk een grote bak met water waar gecontroleerd golven, stroming en wind gegenereerd worden. Zo kunnen schaalmodellen van kustbeveiliginginstallaties, offshore constructies, golf- en getijdenconverters of windturbines in alle mogelijke omstandigheden uitgetest worden. Het bassin wordt 30 meter lang, 30 meter breed en 1,5 meter diep.

Volg hier het project op de voet met live beelden.

Opdrachtgever

Vlaamse Overheid – Departement Mobiliteit en Openbare werken – Afdeling Maritieme Toegang

Bedrag

€ 15.632.873

Design

Dirk Wittebroodt voor Signum+ Architects

Uitvoering

2017-2018

Bouwplaats

Wetenschapspark te 8400 Oostende

Terreinen: Gebouwen, Prefab

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!