W800q85 Hof van Busleyden Sergio Pirrone
Restauratie

Hof van Busleyden & ’t Schipken, Mechelen

Restauratie historisch pand

Het historisch pand ’t Schipke in de Mechelse binnenstad staat al meer dan tien jaar te verloederen. Het stadsbestuur heeft nu beslist het pand samen met de buitenzijde van het Museum Hof van Busleyden te restaureren en er een museumcafé van te maken. De totale investering komt op bijna 2,6 miljoen euro.

Het gebouwencomplex van het Hof van Busleyden kreeg zijn definitieve vorm in de 17deeeuw. Sinds 2018 is dit stadspaleis, dat in de jaren ’30 heropgebouwd werd, een museum. Nu wordt het samen met ’t Schipke gerestaureerd en staat het opnieuw in de steigers: gevels, daken, goten en het houten schrijnwerk worden opgeknapt. Daardoor zal het museum tot eind 2023 gesloten zijn voor het publiek en zijn er enkel nog tijdelijke exposities mogelijk in de ondergrondse tentoonstellingsruimte.

De werken omvatten ook de restauratie en herbestemming van het fraaie achttiende-eeuwse pand ’t Schipke, waar tot 2011 de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn gevestigd was. Al in 2014 vroeg de stad Mechelen bij de Vlaamse overheid voor beide monumenten een restauratiepremie aan. Vorig jaar kwam het project in een stroomversnelling en werd de opdracht aan onze Constructive People van Artes Woudenberg gegund. Bedoeling is om de werken af te hebben tegen eind 2023, mét een splinternieuw museumcafé. De Mechelse schepen van Cultuur, Björn Siffer, in Het Nieuwsblad: “Ons museum trekt steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland, maar een puzzelstukje ontbrak nog: een museumcafé. Het museumcafé in ’t Schipke wordt een toplocatie voor museumbezoekers, Mechelaars en buurtbewoners. Het terras op de binnenplaats van het museum zal tijdens mooie lente- en zomerdagen voor sfeer en gezelligheid zorgen”.

Opdrachtgever

AGB MECHELEN - ACTIEF IN CULTUUR

Bedrag

1.704.409 EUR

Uitvoering

2022 - 2023

Bouwplaats

Frederik De Merodestraat 63, 2800 Mechelen

Gelijkaardige werven

Al onze werven
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!