LIC Elsene
Gebouwen

Learning and Innovation Center (LIC), Elsene

"Inspirerend centrum voor kennis".

Dankzij het project van het LIC (Learning & Innovation Center) dat op de grens van de Campus de la Plaine (ULB) en de campus van Etterbeek (VUB) ingeplant zal worden, zullen beide campussen zich verder kunnen ontwikkelen en zullen de activiteiten er kunnen plaatsvinden in een moderne en flexibele omgeving.

Het gebouw zelf zal daarbij niet alleen als referentiepunt gelden, maar ook de intensieve samenwerking tussen beide universiteiten symboliseren.

Het gaat om de constructie van een universitair NZEB-gebouw (Nearly Zero Energy) dat ongeveer 9000m² groot is, dat voornamelijk het volgende zal omvatten: een buitenforum, coffee corner, tentoonstellingsruimten, samenwerkingsruimten, seminariezalen, gespecialiseerde bibliotheekruimten, collectieve en individuele leesruimten, concentratieruimten, ontspanningsruimten, vergaderzalen en een auditorium, administratieve kantoorruimten, polyvalente zalen, multimediazalen en zalen om te leren op afstand, reproductie- en scanlokalen, informaticalokalen, kleedkamers, sanitaire voorzieningen, opslag- en archiefruimten, technische ruimten, fietsparking en buiteninrichtingen.

Naast het feit dat het om een passiefconstructie gaat, worden de externe energiebijdragen geoptimaliseerd dankzij de gordijngevels van het gebouw die, indien nodig, verduisterd kunnen worden. Haar binnenstructuur in zichtbeton maakt dat de constructie een aanzienlijke thermische inertie geniet, met bovendien een thermische faseverschuiving die in de zomer een veel comfortabelere binnentemperatuur zal opleveren.

Over het algemeen kunnen we stellen dat het energetische en ecologisch duurzame ontwerp van het project geënt is op de volgende punten:

  • compacte, 'flexibele' en isolerende (passief)gevels;
  • gebruik van hernieuwbare energie: uitgestrekt oppervlak aan fotovoltaïsche panelen;
  • hergebruik van grijs, zwart en regenwater;
  • verbetering van de biodiversiteit;
  • gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Artes staat in voor de volledige bouw van het project, inclusief de afwerking en technieken.

3 LIC Elsene4
LIC Elsene2

Opdrachtgever

Beliris

Bedrag

18.915.552 EUR

Design

EVR-architecten & A229

Uitvoering

2021 - 2024

Bouwplaats

Pleinlaan, Elsene

Terreinen: Gebouwen, Technieken, Prefab

Gelijkaardige werven

Al onze werven
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!