Martelaren
Gebouwen

Martelaarsplein, Brussel

Renovatie van drie neoclassicistische kabinetsgebouwen.

In haar streven naar een energiezuiniger Vlaams gebouwenpatrimonium, laat de Vlaamse Overheid diverse overheidsgebouwen renoveren. De ‘constructive people’ van Artes Roegiers stroopten de mouwen op aan het Brusselse Martelaarsplein.

Martelarenplein 3

De drie neoclassicistische kabinetsgebouwen gelegen aan het Martelaarsplein 7 en 19 en de Kreupelenstraat 2 zijn toe aan vernieuwing op het vlak van energieverbruik, toegankelijkheid, ruimtelijke organisatie en functionaliteit.

De gebouwen worden volledig gestript en de geklasseerde gevels en daken worden gerestaureerd. De bestaande structuur blijft maximaal behouden. Het gebouw aan het Martelaarsplein 7 krijgt een optopping met een aangename daktuin. De opbouw bestaat uit een houtskelet, wat heel wat troeven biedt: licht, geprefabriceerd, circulair en CO2-neutraal.

De volledige gebouwenschil wordt geoptimaliseerd door nieuw schrijnwerk, isolatie van gevels en daken en een hogere luchtdichtheid. Verder worden alle technische installaties vervangen door performantere systemen. Bovendien is er ook eigen energieproductie voorzien via zonnepanelen en warmtepompen. Het streefdoel is een besparing van 27% primaire energie en 40% CO2.

De renovatie van het interieur moet in de eerste plaats het gebruikerscomfort verbeteren. Zo zorgt een groene gevel in het atrium niet alleen voor een mooie aankleding, de zuiverende planten brengen ook verkoeling door verdamping en extra zuurstof. Verder levert de vegetatieve gevel ook akoestische absorptie. Ook de kantoorinrichting en de afwerking worden naar de hedendaagse standaarden gebracht met extra aandacht voor flexibele personeelsbezetting, concentratie- en stilteplekken.

Opdrachtgever

Facilitair Bedrijf

Bedrag

41.256.458 EUR

Design

LOW architecten

Uitvoering

2022 - 2024

Bouwplaats

Martelaarsplein 7, 1000 Brussel

Terreinen: Gebouwen, Restauratie

Nieuws over deze werf

Gelijkaardige werven

Al onze werven
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!