1750 PSL VO pl01 visualisaties 4 06 18 gesleept 4 2000x1200
Gebouwen

Paul van Ostaijensite, Leuven

In Leuven wordt de omgeving rondom de Parkpoort en het Paul Van Ostaijenpark vernieuwd om meer ruimte te creëren voor cultuur, ontmoeting en educatie. De Tijdelijke Maatschap Artes Roegiers - Artes Woudenberg staat in voor de navolgende werken op en rond deze Paul Van Ostaijensite waar verschillende scholen, waaronder de Circusschool, gehuisvest zijn.

De werken bestaan – naast de afbraakwerken van het missiehuis, dat gekend is als het Guido-Gezellehuis – uit:

  • voorzien van tijdelijke huisvesting voor de leslokalen en ateliers van het SLAC (Stad Leuven Academie en Conservatorium) onder de vorm van prefab-units De afbraakwerken kunnen pas starten na de verhuis van het SLAC naar deze uitwijkplaats.
  • de bouw van een passieve nieuwbouw. De kleine oefenzaal (vzw CiB), de grote polyvalente zaal met bergingen (turnzaal SKLO/SBLO en oefenruimte vzw CiB, polyvalente zaal), en een ontmoetings- en ontvangstruimte met ruime inkomsassen bevinden zich op het gelijkvloers. Op de verdiepingen bevinden zich zeven specifieke lesruimtes voor het conservatorium met aangepaste akoestische afwerking. Een ruime kelder biedt plaats aan de technische installaties
  • de totale renovatie en verbouwing van het zogenaamde Broos-gebouw. Op het gelijkvloers bevinden zich de kantoren van vzw CiB en het secretariaat voor SLAC, een gemeenschappelijke vergaderzaal, wachtruimte en personeelsruimte, het sanitair en de kleedruimtes. Op de verdieping worden 3 grote ateliers met berging en ovenruimte ingericht. Op de tweede verdieping wordt de kapelzaal ingericht als een permanente voorstellingsruimte die ook ingezet wordt voor wekelijkse lessen. Hiervoor wordt een vaste tribune met uitgebreid podium voorzien, met respect voor het interieur.
  • de buitenaanleg en BEO-veld: de onmiddellijke omgeving van het gebouw zal mee opgenomen worden in de globale aanneming. In het algemeen worden de buitenverlichting, het zitmeubilair en de aanplanting van 30 bomen ter compensatie voorzien in de projectzone.

Afbraak en schoring
Het Missiehuis wordt afgebroken, terwijl het Broosgebouw behouden blijft. Aangezien het Broosgebouw steunt tegen het Missiehuis, dient de afbraak zeer omzichtig te gebeuren en moet een zeer specifieke schoring worden voorzien om zowel de verticale als de horizontale stabiliteit van het Broosgebouw te borgen gedurende de afbraak en de bouw. Daarnaast zal de schoring tijdens de gefaseerde afbraak en heropbouw van de stabiliteitstechnische elementen van het te behouden Broosgebouw ook de spatkrachten opvangen die afkomstig zijn van de gewelven.


Opdrachtgever

Stad Leuven

Bedrag

11.040.643 EUR

Uitvoering

2022 - 2024

Bouwplaats

Paul van Ostaijenlaan, 3001 Heverlee

Nieuws over deze werf

Gelijkaardige werven

Al onze werven
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!