Piscine de Blocry OLLN exterior entrance parking Venhoeven CS B2 Ai b1design LR
Gebouwen

Zwembad Blocry, Ottignies-Louvain-la-Neuve

Olympisch zwembad, tribune (200 zitplaatsen), kikkerbad, cafetaria

Het team van Artes, VenhoevenCS, B2Ai architecten, Sweco en Setesco heeft het winnende project voor het nieuwe Piscine du Blocry in Ottignies-Louvain-La-Neuve ontworpen. De wedstrijd maakt deel uit van het "Plan Piscine", een Waals initiatief om de openbare zwembaden in Wallonië te renoveren door het energieverbruik te verminderen en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen. Met een nieuwe rijbaan voor langzaam verkeer wordt het zwembad binnenkort de toegangspoort tot de wijk Hocaille. Het Blocry-zwembad wordt een zwembad voor iedereen: schoolkinderen, gezinnen, sporters en atleten. Het zal ook een belangrijke bijdrage leveren aan de interactie en de sociale samenhang binnen de stad.


Met een Olympisch zwembad (50 x 25 m) dat geschikt is voor nationale wedstrijden in verschillende disciplines, zoals langeafstandzwemmen, synchroonzwemmen, duiken en waterpolo, zal het een van de grootste zwembaden in Wallonië worden. Het nieuwe gebouw is niettemin zo compact mogelijk ontworpen om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken en te voldoen aan de doelstellingen van hoge energieprestaties. Het compacte volume zorgt er ook voor dat het zo goed mogelijk in de omgeving past, aangezien de locatie grenst aan een Natura 2000-zone met een rijk en biodivers bos.

Uit respect voor deze bijzondere omgeving is het ontwerp van het gebouw eenvoudig en bescheiden. De architectuur van het gebouw is in de context geïntegreerd door een compositie van horizontale lijnen. Een antracietkleurige metalen gevel accentueert de omringende natuur. Brede horizontale glasstroken laten daglicht binnen en bieden een panoramisch uitzicht vanuit het zwembad. Binnenin draagt het contrasterende gebruik van kleuren en materialen bij tot de articulatie van de verschillende zones van het zwembad en vergemakkelijkt het de oriëntatie van de bezoekers.

Het dak is gemaakt van hout, waardoor CO2 kan worden opgevangen en op lange termijn kan worden opgeslagen. Andere duurzame maatregelen, zoals de integratie van energie-efficiënte installaties en zonnepanelen op het volledige dakoppervlak, zorgen voor aanzienlijke energiebesparingen op het gebied van warmte en elektriciteit.

Opdrachtgever

Ville d’Ottignies-Louvain-la-Neuve

Design

VenhoevenCS architecture+urbanism & B2Ai

Bouwplaats

Porte de l'Hocaille, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Wallonie (BE)

Gelijkaardige werven

Al onze werven
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!