Brussel Sint Katelijnekerk 2
Restauratie

Sint-Katelijnekerk, Brussel

Restauratie noordgevel Sint-Katelijnekerk

De restauratie van de noordgevel van de Sint-Katelijnekerk in het centrum van Brussel is van start gegaan. De gevel is nu nog bedekt met grote zwarte vlekken roet, maar moet tegen eind 2022 volledig in ere hersteld zijn.

De noordgevel van de Sint-Katelijnekerk, de kant die uitgeeft op de Vismarkt, heeft nood aan een opknapbeurt. De stenen zijn met roet vervuild, planten groeien tussen de voegen uit en de glas-in-loodramen vertonen beschadigingen. Al die gebreken worden met de nodige expertise aangepakt door Beliris, de aannemer Artes Woudenberg en projectauteur SUM.

De 19e-eeuwse kerk werd opgetrokken uit Gobertange natuursteen waartegen heel wat roet opgestapeld is doorheen de jaren. De volledige zijgevel wordt gereinigd met lagedruktechnieken en beschadigingen worden hersteld. Tegelijkertijd worden de verdwenen kruisbeelden en waterspuwers gereconstrueerd.

Het glaswerk aan de kerk wordt door gespecialiseerde glazenmakers volledig uit elkaar gehaald en gereinigd. De loodprofielen en gebroken glas-in-loodramen worden hersteld. De houten deuren van het zijportaal in de noordgevel worden ook volledig gerestaureerd. Tenslotte zijn de oorspronkelijke smeedijzeren hekken toe aan een grondige opkuisbeurt. Het roest wordt verwijderd, het smeedijzer wordt behandeld en een deel wordt van de omheining wordt vervangen door reproducties van het oude model. De omheining wordt dichter tegen de kerk geplaatst, zodat een breder trottoir ontstaat.

Bron: Het Nieuwsblad

Opdrachtgever

Beliris Brussel

Bedrag

2.900.000 euro

Design

SUM Projects architecture en engineering

Uitvoering

2021 - 2022

Bouwplaats

Sint-Kathelijneplein 1, 1000 Brussel

Gelijkaardige werven

Al onze werven
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!