U Gent betontest 1
Artes Group

Artes werkt mee aan een unieke studie

Zelfherstellend beton met superabsorberende polymeren voor het eerst gebruikt in België.

Als aannemer worden we regelmatig geconfronteerd met waterdichtingsproblematiek van ondergrondse betonconstructies. UGent zoekt een innovatieve oplossing op dit probleem. Artes werkt mee aan de vertaling en de verschaling van de laboproeven naar effectieve constructies op ware grootte.

Langs het Boudewijnkanaal in Brugge werden enkele grootschalige muren opgetrokken uit een wel heel speciaal beton. Namelijk een beton dat zijn scheuren zelf kan herstellen. Het beton bevat een wit poeder, superabsorberende polymeren, die enorm kunnen zwellen. Ze stimuleren het beton zodat de scheuren dichtgroeien..

Na uitvoerig onderzoek aan de Universiteit van Gent, wordt het nieuwe zelfherstellend beton nu voor het eerst toegepast in de praktijk. Het onderzoek kadert binnen een SIM ICON project genaamd iSAP. Op dit project werkt Roberto Tenório een doctoraat uit onder het toezicht van Dr. Didier Snoeck en Prof. Nele De Belie, en in samenwerking met Inter-Beton, Artes Depret en ChemStream. Het beton werkt tweeledig. Enerzijds worden de krimpscheuren in jong beton deels tegengehouden en anderzijds zullen resterende scheuren automatisch dichtgroeien. De oplossing die daarvoor gebruikt wordt zijn superabsorberende polymeren. Deze polymeren kunnen grote hoeveelheden aan water vasthouden. Zo zal het beton trager uitdrogen en dus ook minder snel scheuren. Als er zich later een scheur vormt zullen deze polymeren het beton ook stimuleren om de scheur zelf dicht te laten groeien. Beton kan namelijk zijn scheuren zelf herstellen maar dit moet dus gestimuleerd worden.

Door dit zelfherstellende beton kunnen hoge kosten bespaard worden, enerzijds door een mogelijke vermindering van de gebruikte krimpwapening in het beton en anderzijds door minder reparaties en onderhoud. Ook kan de constructie langer operationeel blijven, en dat wordt momenteel onderzocht. Op de lange termijn kan dit beton gebruikt worden in parkeergarages, tunnels en andere grote ondergrondse infrastructuren.

Via deze innovatieve oplossing, nl. het proactief vermijden en remediëren van scheurvorming in dergelijke constructies door toevoeging van producten in de nog vers te storten beton kan zowel voor de aannemer als voor de eindklant een enorme meerwaarde opleveren.

U Gent betontest 2
U Gent betontest 4
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!