Kantoor Referentie Juni 2022 22
Artes Group

De motoren van Artes Group: de offertedienst

Tender Ingenieur Maarten in beeld!

Maarten Swings


Bij Artes zijn we op zoek naar enthousiaste Tender Ingenieurs, en we willen deze functie graag extra benadrukken. Onze Maarten, al bijna 8 jaar werkzaam als Tender Ingenieur bij Artes TWT, deelt graag persoonlijk zijn ervaringen over het zijn van onderdeel van de offertedienst.

Maarten, laat ons beginnen bij het begin. Wat houdt een job als Tender Ingenieur binnen Artes precies in?

Maarten: Binnen Artes heeft een Tender Ingenieur een zeer gevarieerd takenpakket. Kort samengevat zijn wij verantwoordelijk om een project binnen te halen en vervolgens de mensen in de uitvoering werk te geven. Aangezien de offerte met de beste prijs-kwaliteitverhouding gekozen wordt door de opdrachtgever, is het noodzakelijk om vanaf het begin de juiste strategie te bepalen. Hiervoor bekijken we verschillende aspecten: uitvoeringsmethodes, planning, varianten, optimalisaties, strategische partnerships, de scherpste marktprijzen… Daarna beginnen we met de opmaak van de offerte: prijs, plan van aanpak en planning.

Zijn er vooroordelen die niet helemaal waar zijn?

Maarten: Toen ik deze vraag las, was mijn eerste gedacht: wie vooroordelen heeft, kent de job nog niet goed. Ik kan me inbeelden dat mensen denken dat het puur bureauwerk is, eenzaam achter de pc wat getallen uitrekenen. Maar dat is het al lang niet meer. Je hebt heel veel interactie met de collega’s van de werf, Artes Engineering, BIM, specifieke onderaannemers en studiebureaus om de strategie en offerte verder vorm te geven en te onderbouwen.
Daarnaast denken mensen snel dat het een eentonige job is. Niets is minder waar. Op alle niveaus komt er veel variatie bij kijken. Bijvoorbeeld in de soorten dossiers: laagste prijs wint, beste prijs/plan van aanpak/planning wint en dossiers waarbij engineering en ontwerp mee geïntegreerd zijn in de offerte…
Verder zijn mensen van mening dat je als Tender Ingenieur de voeling met de uitvoering mist, maar ook dat is niet waar. Ik ga zelf heel vaak naar de werven om de uitvoeringsmethodes te bekijken en in overleg te gaan met onze mensen op de werf. Doordat ik om de 2 à 3 weken bezig ben met een nieuw project, vind ik juist dat ik enorm veel voeling heb met de uitvoering, met wat er leeft en beweegt in de bouwwereld en zie ik veel verschillende aspecten (materialen, uitvoeringsmethodes…) op een korte termijn. Daarnaast zitten we ook op de eerste rij wat betreft de nieuwste trends van materialen en uitvoeringsmethodes. In tegenstelling tot een Projectingenieur die pas om de 2 jaar wisselt van werf. Ook dit zorgt voor variatie in mijn job als Tender Ingenieur.TWT

Waarom zou iemand moeten kiezen voor een functie als Tender Ingenieur bij Artes?

Maarten: Artes is een multidisciplinair bedrijf en daar kan je erg van genieten als Tender Ingenieur. Je ziet niet gewoon één soort type van gebouw, waterbouw, brug… maar zo veel meer. De samenwerking tussen de verschillende zusterfirma’s is dan ook zeer leuk en constructief. Zo werd er deze zomer intensief samengewerkt tussen de verschillende offertediensten van Artes Group en kwamen we dikwijls samen in het kantoor van Kruibeke. Je leert dan heel veel van elkaar en er hangt een leuke, spannende sfeer om samen de grote tenders binnen te halen. Artes maakt hiermee een serieus verschil in vergelijking met andere bedrijven. Hoewel elke Tender Ingenieur een eigen specialisatie heeft, toch kom je ook in aanraking met de andere terreinen.
Verder is deze job ook ideaal als je van competitie houdt. Je wil namelijk de beste prijs geven ten opzichte van de conculega’s. Zeer leuk om hen dan net dat streepje voor te zijn!
Tot slot zie je zo veel verschillende dingen op een korte tijd dat je dagelijks enorm veel bijleert als Tender Ingenieur.

Wat is soms de keerzijde van de medaille?

Maarten: We werken altijd naar vaste deadlines toe. De werkdruk juist voor de aanbestedingsdatum kan wel pittig zijn. Een job met veel verantwoordelijkheden zorgt ook voor een bepaald stressniveau. Anderen vinden het ook minder fijn wanneer een project niet wordt binnengehaald. Ik bekijk dat als een mooi leermoment. Dan ga ik achteraf graven in het dossier om te zien waar ik de volgende keer betere inschattingen kan maken.

Wat raad je mogelijke nieuwe collega’s aan?

Maarten: Als je geïnteresseerd bent, moet je niet twijfelen! Het is een job die heel veel waardering met zich meebrengt. Je staat namelijk in nauw contact met de directie en werkt samen met hen verder aan de visie van Artes Group. Daarnaast geeft het een onbeschrijfelijk goed gevoel wanneer ik een project binnenhaal voor Artes.

Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!