Havenkaai Kortrijk 08
Artes Group

Duurzaam grondverzet op Kaai City!

We zijn verheugd om een baanbrekend initiatief te delen dat de duurzaamheidsvisie van ons bedrijven, CAAAP en Artes Group in de kijker zet.

Op de werf van Kaai City, gelegen aan de Leie, wordt grondverzet op een innovatieve en milieuvriendelijke manier georganiseerd. Duurzaamheid vormt een onmisbare pijler in al onze projecten, en bij de ontwikkeling van Kaai City streven we naar een maximale positieve impact op zowel ecologisch als maatschappelijk vlak.

In lijn met onze duurzaamheidsvisie wordt bij de conceptvorming, uitwerking en realisatie van projecten altijd rekening gehouden met de ecologische voetafdruk en de sociale impact op de omgeving. Kaai City, gelegen in het hart van Kortrijk, benadrukt dit streven naar duurzaamheid, vooral met betrekking tot binnenstedelijke ontwikkeling.

Duurzaam transport over het water

Een van de meest opvallende initiatieven op de werf Kaai City betreft het gebruik van boten voor het transport van grond over de Leie. Door vrachtwagens te vervangen door boten, wordt naar schatting 223 ton CO2 bespaard, wat overeenkomt met een indrukwekkende CO2-reductie van 68%. Deze aanpak is niet alleen milieuvriendelijk maar zorgt ook voor aanzienlijke vermindering van verkeersdrukte in de nabijgelegen schoolrijke buurt.

Na mijn eerste bezoeken aan de site en bij de start van de afbraakwerken een jaar geleden, speelde ik al met het idee om iets te doen met transport over water. Gezien de ligging langs de Leie had ik hier mijn zinnen op gezet.
Tom Christiaens, Project Manager bij Artes Depret
Havenkaai Kortrijk 04

In samenwerking met de Vlaamse Waterweg en Stad Kortrijk werd groen licht gegeven voor de technische uitwerking van het idee. Onderaannemer Aertssen - aangesteld als onderaannemer voor het grondverzet - en het werfteam van Artes Depret bundelden hun krachten om een tijdelijke aanlegsteiger te realiseren.

“We zijn heel erg tevreden met de keuze van transport over het water. Het zorgt ervoor dat maar liefst 2000 vrachtwagens niet over onze wegen hoeven te denderen. Wat goed is voor de veiligheid maar ook voor vlotter verkeer in de al moeilijke situatie in die omgeving.” Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare werken.

Georganiseerde werkzaamheden en continuïteit van afvoer

Om het transport over water mogelijk te maken, werd een tijdelijke aanlegconstructie gerealiseerd met buispalen in het water. Het vullen van de boten gebeurt efficiënt met behulp van een overslagkraan, waardoor een constante afvoer van grond naar de afzetsite in de regio Gent wordt gegarandeerd. Met drie boten in rotatie en een opslagcapaciteit van 4000m³ wordt de afvoer geoptimaliseerd, wat resulteert in aanzienlijke CO2 besparingen en een minimale impact op de omgeving.

Stad Kortrijk

De visie van Stad Kortrijk benadrukt het belang van dergelijke samenwerkingen en innovatieve oplossingen om duurzame stadsontwikkeling te bevorderen. Het Kaai City-project dient als een inspirerend voorbeeld van hoe bouwprojecten kunnen bijdragen aan een groenere toekomst.

Havenkaai Kortrijk 36
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!