20231016095147 A 09184
Restauratie

Gevelrestauratie van het Brusselse Justitiepaleis officieel gelanceerd

De restauratiewerken aan de gevels gingen deze zomer van start

20231016095926 A 09259 1

Op maandag 16 oktober 2023 werd het officiële startschot gegeven voor de restauratie van de gevels van het Brusselse Justitiepaleis en dit in aanwezigheid van onder meer Mathieu Michel, staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie, Ans Persoons, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed en Philippe Close, Burgemeester van Brussel. Niet toevallig op deze datum, want het is precies één dag na de 140ste verjaardag van de inhuldiging van het Justitiepaleis (1883).

20231016095854 A 09246

De restauratiewerken aan de gevels gingen deze zomer van start. In een eerste fase, die ongeveer twee jaar duurt, wordt de voorgevel van het Justitiepaleis aan het Poelaertplein gerestaureerd. Deze werken kosten ongeveer 31,7 miljoen euro, btw inbegrepen.

Omdat het Justitiepaleis beschermd is als monument, wordt nauw samengewerkt met de Directie Cultureel Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stad Brussel.

Als Artes group zijn we enorm trots om dit project te kunnen uitvoeren! Onze Constructive People zullen met al hun passie en vakkennis de prachtige gevels in natuursteen en houten schrijnwerk restaureren en zo het Justitiepaleis voor de komende 100 jaar te laten schitteren.
Algemeen Directeur Artes Woudenberg – Jan De Moor

Restauratie van de gevel

De voorgevel van het Justitiepaleis, dat gebouwd werd tussen 1866 en 1883, heeft te kampen met slijtage door ouderdom en schade door vochtinfiltraties.

De restauratie omvat de reiniging, de controle en het herstel van steenachtige materialen.

Om het oorspronkelijke uitzicht van het Justitiepaleis te behouden, worden voor het herstel of de vervanging van steenmaterialen op maat gemaakte stenen gebruikt die identiek zijn aan deze uit de originele steengroeves. Voor de gevels is de dominerende steensoort de Comblanchien-steen, die afkomstig is uit de steengroeven van Comblanchien in de Franse Bourgogne-streek. Er werd bij de bouw van het Justitiepaleis gekozen voor deze steensoort omdat deze een hoge drukweerstand bezit, waardoor hij kon gebruikt worden voor de grote overspanning van de centrale portiek. Het Brusselse Justitiepaleis was één van de eerste gebouwen in België waarbij deze steensoort werd gebruikt, net zoals het gebouw van het Conservatorium in Brussel en het gerechtsgebouw aan de Britselei in Antwerpen.

Voor de bouw van het Justitiepaleis werd naar schatting 60.000 m³ van de Comblanchien-steen gebruikt, wat overeenkomt met minstens 150.000 m² steenoppervlak.

Voor de restauratie van de voorgevel zal ongeveer 400 m³ steen worden vervangen. De steenblokken worden volgens kwaliteit in de steengroeven in Frankrijk geselecteerd en vervolgens in steenkapperijen in België verder verwerkt tot de geschikte vormen.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk de bestaande materialen te behouden; slechts een zeer beperkt deel van de stenen zal volledig vervangen moeten worden.

Om toekomstige waterinfiltraties na restauratie te vermijden, wordt ook grotendeels het voegwerk vernieuwd. Horizontale steenoppervlakten worden voorzien van een bekleding om waterinfiltraties tegen te gaan.

Steengroeve 15092023 3
20231016100819 A 09361

Restauratie van het peristilium en het schrijnwerk en heraanleg van de erekoer

De werken aan de voorgevel van het Justitiepaleis omvatten niet alleen de restauratie van de stenen aan de gevels, maar ook van het buitenschrijnwerk in die zone en van het peristilium:

  • Herstellen van de beschadigde zones in het peristilium en het vernieuwen van de afwerklagen om de oorspronkelijke kleur te herstellen.
  • Restauratie en opnieuw schilderen van het buitenschrijnwerk.
  • Het voorzien van nieuwe beglazing voor een aantal van de schrijnwerken. Afhankelijk van de ruimtes gaat het om veiligheids- of anti-inbraakglas (hoogbeveiligde ruimtes) ofwel isolatiebeglazing (voor de verwarmde lokalen), waardoor het Justitiepaleis ook energiezuiniger zal worden.

Bovendien wordt de erekoer (voorplein) heringericht en voorzien van een hekwerk naar historisch model.

Er werd een lichtplan voor het Justitiepaleis uitgewerkt dat de esthetische en bouwkundige aspecten van het gebouw in de kijker zal zetten.

Ten slotte is ook de aanpassing van de steigers aan de sokkel van de koepel mee inbegrepen in de werken van de eerste fase. Deze steigers dienen voor de voorbereidende restauratiestudie voor de sokkel en voor de toekomstige werken.

Vervolg van het project

De sokkel van de koepel wordt in een volgende fase gerestaureerd (de koepel zelf werd al in 2003 gerestaureerd). Begin 2024 worden de restauratiestudie en de proefrestauraties voor deze zone opgestart. De werken zelf zijn voorzien tussen 2026 en 2027. Voor deze werken wordt een apart aanbestedingsdossier opgemaakt.

De gevels aan de kant van De Wynantsstraat, de Wolstraat en de Minimenstraat, evenals de gevels aan de binnenkoeren en hellingen, worden in de daarop volgende fasen aangepakt, aansluitend op de werken van de eerste fase.

De bedoeling is om het Justitiepaleis tijdens 2030 steigervrij te maken.

20231016103722 A 09434
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!