Whats App Image 2023 06 10 at 10 11 32
Waterwerken

Nieuwe Matadibrug op 1 dag geplaatst

Belangrijke mijlpaal voor de nieuwe Matadibrug in Gent: op zaterdag 10 juni werden de vier stalen onderdelen van de brug geplaatst. “Nu de brug op haar plaats ligt, is de laatste rechte lijn naar oplevering ingezet. Als alles verloopt zoals gepland kunnen fietsers en voetgangers hier eind 2023 veilig en vlot de oversteek maken tussen de Oude Dokken en de binnenstad van Gent”, belicht Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

In het verlengde van de Kraankindersstraat bouwt sogent samen met De Vlaamse Waterweg nv een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug tussen de Handelsdokkaai en de Schipperskaai. De Matadibrug wordt, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad verbindt.

De Matadibrug is, na de Bataviabrug, de tweede fietsers- en voetgangersbrug die de Oude Dokken met de binnenstad verbindt. De nieuwe brug moet zorgen voor een veilige en vlotte oversteek voor actieve weggebruikers. Met een breedte van 6 meter zal de nieuwe brug niet alleen zorgen voor een vlotte doorstroming. Fietsers en voetgangers krijgen tegelijk een mooi uitzicht op het projectgebied Oude Dokken. Kortom: een extra boost voor het fietsverkeer van en naar het centrum Gent.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
Whats App Image 2023 06 10 at 11 09 24

Na maanden van voorbereidende werken werd de nieuwe Matadibrug vandaag geplaatst. De afgelopen dagen zijn de vier grote bouwdelen, samen ongeveer 200 ton staal, vanuit het atelier van het Gentse staalconstructiebedrijf Aelterman BV vervoerd naar haar locatie aan de Oude Dokken in Gent. Hier zijn de delen met behulp van een kraanponton geplaatst, te starten met het deel aan de Handelsdokkaai en tot slot het laatste deel aan de Schipperskaai. De plaatsing gebeurde volledig vanop het water om de hinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Voor het plaatsen waren geen hulpconstructies zoals bijvoorbeeld montagetorens nodig om de verschillende delen te ondersteunen. De eerder ingestorte pijlers kunnen onmiddellijk als steun dienen. Nu de brugdelen op hun plaats liggen worden ze aan elkaar gelast.

Verder verloop werken

Het plaatsen van de brug op haar definitieve locatie betekent niet dat fietsers en voetgangers meteen over de brug kunnen wandelen en fietsen. De landhoofden worden verder afgewerkt. In september wordt het wegdek aangebracht. Op het stalen brugdek wordt een antislipbekleding voorzien. Verlichting en leuningen worden in oktober geplaatst. Dan worden ook trillingsmetingen uitgevoerd en op basis daarvan worden de dempers van de brug afgesteld. In november wordt de brug tenslotte afgewerkt. Als alles verloopt zoals gepland, kunnen de eerste voetgangers en fietsers eind dit jaar over de nieuwe brug wandelen en fietsen.

Whats App Image 2023 06 10 at 11 09 21
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!