Render4
Waterwerken

Fietsbrug Albertkanaal, Wijnegem

Nieuwe fietsbrug over het Albertkanaal

De fietsbrug over het Albertkanaal die in de volksmond bekendstaat als de ‘bananenbrug’, wordt niet vervangen door één maar door twee bruggen. Aangezien het Albertkanaal economisch de belangrijkste waterweg in Vlaanderen is, moeten grotere schepen kunnen passeren. En daar zorgen onze Constructive People voor.

Op basis van een doorgedreven alternatievenonderzoek is beslist dat de bestaande brug over het Albertkanaal van de Turnhoutse baan in Wijnegem, ook gekend als de ‘bananenbrug’, zal worden vervangen door maar liefst twee nieuwe bruggen. Eén brug zal uitsluitend voor het wegverkeer dienen en wordt enkele honderden meters ten westen van de huidige brug gebouwd. Daarnaast komt er ook een aparte fiets- en voetgangersbrug ter hoogte van het sluizencomplex. Na afbraak van de bestaande brug zal deze nieuwe brug op quasi dezelfde locatie liggen. Deze keuze bleek tijdens het alternatievenonderzoek, dat in nauw overleg met alle betrokken overheden werd gevoerd, op alle vlakken het best te scoren.


Render1

8000 vrachtwagens per dag minder

Containervervoer over de Vlaamse waterwegen stijgt in populariteit. Transport over water is een aantrekkelijk alternatief voor goederentransport over de snelwegen. Het Albertkanaal is economisch de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Jaarlijks wordt zo’n 40 miljoen ton aan goederen vervoerd over dit kanaal. Dat is gelijk aan twee miljoen vrachtwagens per jaar of elke dag 8000 vrachtwagens minder op onze wegen. De huidige bruggen vormen echter een obstakel en verhinderen grotere vrachtschepen om ook gebruik te maken van het kanaal.

Om extra mogelijkheden te bieden voor containervervoer, verhoogt De Vlaamse Waterweg nv daarom alle bruggen over het Albertkanaal tot 9,10 meter. Tegelijk vergroten we ook de doorvaartbreedte onder de bruggen. Op die manier kunnen containerschepen een extra laag containers vervoeren en stijgt de capaciteit van het kanaal. Zo kunnen we nog meer vrachtwagens van de weg halen.

Opdrachtgever

De Vlaamse Waterweg NV

Bedrag

25.220.238 EUR

Uitvoering

2023 - 2024

Bouwplaats

Sluis, Wijnegem.

Gelijkaardige werven

Al onze werven
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!