Sint Michielsengel 63 LR Resized

"Sint-Michiel en de draak"-beeld schitteren opnieuw aan de top van Het Provinciaal Hof

Persmoment 18 mei '21

‘Sint-Michiel en de draak’, het koperen beeld met de aartsengel dat helemaal bovenaan het dak van het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge stond, komt na restauratie terug aan in Brugge.

Het beeld werd op 3 maart in verschillende stukken van de top gehaald en ging daarna naar het atelier voor een grondig herstel en restauratie. Het werd ook verguld met bladgoud waardoor het opnieuw, letterlijk en figuurlijk, kan schitteren.

Hoogste punt bereikt in restauratie buitenschil

De omgevingsvergunning werd op 3 april 2020 verleend. Architectenbureau Van Severen staat in voor de exterieurrestauratie, Artes Group is de aannemer. Het neogotische Provinciaal Hof ging in oktober vorig jaar in de steigers voor een grondige restauratie, renovatie en herinrichting. Er werd gestart met het exterieur, de buitenschil. De gevel onderging een reiniging, de voegwerken werden hersteld, het houten schrijnwerk werd gerestaureerd, de natuursteen ter plaatse hersteld.

Met de restauratie van het beeld van de engel ‘Sint-Michiel en de draak’ werd na zeven maanden het hoogste punt bereikt. De restauratie verloopt daarmee perfect op schema. In één jaar tijd zou de volledige buitenschil gerestaureerd moeten zijn.

Open huis voor alle West-Vlamingen

De Provincie West-Vlaanderen, eigenaar sinds 2018, wil van het historische gebouw op de Markt van Brugge een open huis maken voor alle West-Vlamingen en bezoekers van buiten de Provincie. Ze engageerde zich daarom om het gebouw aan de binnen- en buitenzijde te restaureren, een aantal instandhoudings- en aanpassingswerken te doen en het her in te richten.

Door de restauratie is de gevel tot eind 2021 niet meer te zien: aan de steigers werd een werfdoek met een levensgrote gevelprint opgehangen zodat het gebouw niet helemaal uit het zicht verdwijnt. Daarnaast geven gigantische werfpanelen met een totale lengte van 52 meter duiding over de werken, de historiek en de toekomst van het gebouw.

Artes keeps you updated monthly. Subscribe.