Kortemark 2
Buildings

Brouwerijsite

De oude brouwerij De Arend wordt omgevormd tot woon-, werk- en winkelzone

De voormalige terreinen van de mouterij-brouwerij De Arend in Kortemark worden binnenkort een nieuw en levendig binnengebied. De gebouwen die al sinds 2003 leeg stonden, zijn afgebroken en maken plaats voor een nieuwe openbare bibliotheek & commerciële ruimtes in combinatie met appartementen, lofts, assistentiewoningen en een woonzorgcentrum.

Het project komt tot stand via een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Kortemark, projectontwikkelaar Vanhaerents, aannemer Artes Depret en Salens Architecten.

Industriële site krijgt nieuwe bestemming

Met de herontwikkeling van de oude brouwerij De Arend wordt de industriële site omgevormd tot een nieuwe woon-, werk- en winkelzone. Met 80 nieuwe woonentiteiten komt er een mooi gevarieerd aanbod van type woningen in het centrum van de gemeente. 17 appartementen, een 30-tal assistentiewoningen en een woonzorgcentrum met plaats voor een 30-tal personen, zorgen voor een verscheidenheid van grootte aan woonentiteiten.

Belangrijk op te merken is dat er bij de herontwikkeling ook de nodige aandacht zal besteed worden aan levensloopbestendig wonen. De rust zal gegarandeerd worden door voldoende openbare ruimte in combinatie met ondergronds parkeren. Het bovengronds parkeren wordt immers geclusterd door middel van parkeerhavens.

Naast de woonentiteiten komen er ook een nieuwe openbare bibliotheek, polyvalente ruimtes en twee winkels gericht op de markt. Een verrassende mix van mensen, woningen, winkels, cultuur en groen maken van dit project een duurzame herontwikkeling.

Trendsettende architectuur

Het karakter van het oorspronkelijke gebouw blijft behouden door bepaalde elementen, zoals de mouttoren en enkele schouwen, te behouden. In combinatie met de juiste materiaalkeuze zal zo de sfeer van de voormalige brouwerij ook aanwezig zijn in de nieuwe site.

Trendsettende architectuur met een doordachte indeling en hoogstaande afwerking mag daarbij echter niet vergeten worden. Architect Olivier Salens: “Het kleur- en materiaalgebruik van het nieuwe project verwijst naar Hapkinbier: blond en karaktervol, een kleurenpalet dat varieert van geel tot oker en bruin. Ook kopertinten die in de brouwcultuur veel voorkomen, krijgen hier hun plaats en passen bij de geelbruine tinten. De ramen verwijzen naar de strakke stalen ramen van de voormalige brouwerij. En ook voor de aanleg van de buitenruimte wordt geput uit eenzelfde kleurenpalet van geelbruine tinten.” Daarenboven is het project sterk verweven met het openbaar domein waardoor het brouwersverhaal voorgoed in de identiteit van de gemeente geworteld zal blijven en het centrum een nieuwe dimensie krijgt. Er ontstaat leven in de brouwerij en in Kortemark!

Client

Aldea, Gemeente Kortemark, Vanhaerents Development

Amount

€ 12.400.000

Design

Salens Architecten

Implementation

2017-2020

Construction site

Markt 13 Kortemark

Our Domains: Buildings, Project development

Similar references

All our references
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.