763 HLN Large
Buildings

Republiek

Renovatie Republiek

Wie de Republiek zegt denkt meteen aan de gezellige café met zijn charmante tuin en het cinemacomplex van de Lumière. Al deze facetten zullen dit jaar een vernieuwde blik krijgen zonder te moeten sluiten tijdens de werken. Het totaalproject valt op te delen in deelaspecten (verbouwing, uitbreiding, aanpak tuin, renovatie en herinrichting). Het is het architectenbureau Dertien 12 die de eer kreeg om zijn plannen werkelijkheid te zien worden. Artes Depret kreeg de realisatie toegewezen.

Vernieuwd gebouwencomplex

De huidige tuin ligt er momenteel verloederd bij, net zoals de aanpalende gebouwen van het boterhuis en de onderdoorgang vanuit de Sint-Jacobsstraat. Doelstelling is om dit grote binnengebied visueel toegankelijker te maken door er een actieve groene ruimte van te maken en het te laten participeren met het stadsleven. Ook de verloederde onderdoorgang zal volledig heringericht worden gekoppeld aan een vernieuwde inkom. Zo creëert men een laagdrempelige verwelkomingsruimte die als organisatie en oriëntatieplek zal functioneren. Vanuit deze vernieuwde inkomhal moeten alle ruimtes ook zeer uitnodigend zijn vanop straat.

Cultureel stadscafé

Op 28 februari sloot het café, maar reeds twee maanden nadien opende het opnieuw de deuren. Ook in de nieuwe plannen blijft het café een belangrijke rol spelen. Het krijgt dan ook binnen deze plannen opnieuw een totale vernieuwing waarbij licht en zicht centraal staan. De inkom wordt verplaatst naar het Boterhuis waar een grote glazen wand zicht op het café zal geven, een open keuken, grotere ramen aan de voorzijde die doorzichten bieden en een grotere uitkijk en opening naar het binnenplein en terras, dat ook helemaal wordt opgefrist.

Stadsbioscoop Lumière

De stadsbioscoop is de motor van de Republiek. Lumière is al 20 jaar sterkhouder in het gebouw met de uitbating en programmatie van 3 cinemazalen. In de nieuwe Republiek blijven de huidige drie zalen bestaan, maar is er ook ruimte voor een vierde nieuwe zaal. Een kleinere zaal voor een 40-tal personen, waarmee Lumière graag ruimte wil creëren voor verruiming en experiment in het filmaanbod.

De grootste uitdaging in dit project is naast het in dienst houden van het hele complex ongetwijfeld de werken aan de trapzaal. Hierbij moet men de bestaande kelder verdiepen, het gelijkvloers verwijderen en de bovenliggende 2 niveaus moeten behouden blijven.
Verder zijn er nog tal van moeilijkheden die coherent zijn aan renovaties zoals onvoorziene toestanden, moeilijk bereikbare locaties, en ongekende techniekentracé’s….

Client

vzw De Korrelatie

Amount

€ 2.733.251

Design

Dertien12

Implementation

2017-2018

Construction site

Sint-Jacobsstraat 8000 Brugge

Our Domains: Buildings, Techniques

Similar references

All our references
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.