Designmuseum Gent 1
Buildings

Designmuseum, Gent

Nieuwe vleugel Designmuseum Gent

Na een lange administratieve weg krijgt het Design Museum in Gent eindelijk zijn nieuwe vleugel die onderdak zal bieden aan snel wisselende expo’s, workshops, horeca en een lift.

Designmuseum Gent 10

Design Museum Gent ontving 2,5 miljoen euro van toenmalig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz voor de uitbreiding van het museum met een nieuwe vleugel. Eerder had de stad Gent al 4,3 miljoen euro vrijgemaakt voor het project. Met deze subsidie kan het museum nu daadwerkelijk beginnen met de realisatie van de nieuwe vleugel. Het doel van de uitbreiding is om Design Museum Gent meer dan ooit zijn rol van bondgenoot voor de brede designsector te laten spelen. De nieuwe ruimtes zullen dienen voor wisselende tentoonstellingen, presentaties van jonge ontwerpers en de eigen collectie. Daarnaast komen er op het gelijkvloers een horecagelegenheid, een museumwinkel, workshops, educatieve ruimtes en een lift om het museum toegankelijker te maken. Niet onbelangrijk: met deze nieuwe vleugel is er ook een waardevolle invulling voor het braakliggende stuk grond in het historisch centrum van de Arteveldestad.

Enig in Vlaanderen
Design Museum Gent bestaat al sinds 1903 (!) en is het enige designmuseum in Vlaanderen met een collectie van 22.000 objecten. In 1922 nam het toenmalige Museum voor Toegepaste Kunsten zijn intrek in het prestigieuze 18de-eeuwse Hotel de Coninck in de Jan Breydelstraat. In 1992 werd op de plaats van het voormalige koetshuis een nieuwbouw met vier tentoonstellingsvloeren gebouwd voor de permanente collectie en tijdelijke tentoonstellingen. Meteen daarna zou de laatste fase gerealiseerd worden in de Drabstraat waarin de voornaamste diensten (lift, workshopruimtes, horeca) voorzien werden. Om diverse redenen werd deze fase niet gerealiseerd. De toegekende FoCI-subsidie (Fonds Culturele Infrastructuur) maakt de realisatie van die vleugel nu mogelijk.

Volgens Katrien Laporte, directeur van het museum, zal de uitbreiding heel wat nieuwe mogelijkheden bieden waardoor het museum zich zal kunnen meten met gelijkaardige musea in het buitenland.

Designmuseum Gent 4
Our Domains: Buildings, Restoration

Similar sites

Our sites
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.