Ontdek hier het gloednieuwe en het gerestaureerde museum.
Al een hele tijd bouwt het KMSKA aan een onvergetelijk museum. Of liever, musea. Want voor de prijs van één museum, krijg je er twee. In één gebouw. Het wachten wordt dus dubbel beloond.
Artes stond in voor een groot deel van deze museumwerf. De werken voor onze Constructive People zijn er nu afgrond maar voor het museum zelf staat er nog héél wat op het programma voor ze opnieuw de deuren kunnen openen.
Artes stond in voor de werken in fase 2. De werkzaamheden van fase 2 kaderen in een integraal masterplan voor de site van het KMSKA. Dat masterplan is gebaseerd op enerzijds een maximaal respect voor het 19e eeuwse en tevens beschermde museumgebouw en anderzijds de realisatie van een uitbreiding van het museum aangepast aan een nieuwe hedendaagse museumcollectie. Daarom wordt het gebouw als beschermd monument behouden en wordt het gerenoveerd naar de eisen van deze tijd.
Bouw van een nieuw volume
Het nieuwe museumdeel kreeg een stalen geraamte van 1 miljoen kilo. Een doorsteek door het 19de-eeuwse gebouw bracht beide zijden van het nieuwe volume samen. In de tien nieuwe zalen regeert asymmetrie. Hoogte, volume, lichtinval variëren. Een boeiend contrast met de symmetrie van het klassieke gebouw. Twee werelden, één museum.
De volumes werden wit afgewerkt. Gipskartonwanden, valse plafonds, strakke gietvloeren tot en met de gepolijste betonnen treden van de 40 meter lange trap. Die overbrugt een hoogte van 22 meter. Uitsparingen in het staal schenken een natuurlijke lichtinval. Dat geldt ook voor de 198 koepels op het vernieuwde dak.
Restauratie museum
Het vernieuwde koper op het dak verweert naar sfeervol groen. De lichtstraat met zonnewering dempt scherp daglicht dat van boven uit richting museumzalen stroomt. Twee voormalige kleine patio’s zijn nu hightech-techniektorens. Ze zorgen o.a. voor het juiste binnenklimaat. Vanuit een technische tussenverdieping bedienen luchtkanalen en leidingen het hele museum. Een slim systeem van klimaatconditionering genereert een optimale luchtstroom in de zalen: voor bezoekers én kunstwerken.
De zalen herwinnen hun geroemde grandeur. Ze ogen 19de-eeuws nieuw. Historisch pleisterwerk, schrijnwerk en parketvloeren werden maximaal gered en zorgvuldig opgeknapt. Alle plafonds kregen één uniforme kleur, de muurtinten variëren in functie van de ruimte: van Pompejirood tot olijfgroen.
Gevels en mozaïeken
De roze steen van de gevelbeelden is sterk verweerd. Friezen, bustes, borstbeelden, medaillons en andere sculpturen kregen een delicate behandeling om degradatie tegen te gaan. Het balkon kleurt Pompejirood. Een mooi contrast. De kapitelen van de zuilen, de plafondcassettes met bladgoud, de brede rappenpartijen en de grote beeldensokkels herwinnen hun vroegere luister. Op het dak stralen de iconische beelden als vanouds. Bij de mozaïeken kwam er een eeuwenoude Italiaanse voegtechniek aan te pas. Barsten werd hersteld, ontbrekende blokjes opgevuld met identiek marmer uit dezelfde periode. Met de hand gekliefd! Het toegangsmozaïek viel niet meer te redden. Een nieuw kunstmozaïek is in de maak.
Bron: kmska.be