KMSKA 2020 oplevering 062
Gebouwen

KMSKA, Antwerpen

Renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Al een hele tijd bouwt het KMSKA aan een onvergetelijk museum. Of liever, musea. Want voor de prijs van één museum, krijg je er twee. In één gebouw. Het wachten wordt dus dubbel beloond.

Artes stond in voor een groot deel van deze museumwerf. De werken voor onze Constructive People zijn er nu afgrond maar voor het museum zelf staat er nog héél wat op het programma voor ze opnieuw de deuren kunnen openen.

Artes stond in voor de werken in fase 2. De werkzaamheden van fase 2 kaderen in een integraal masterplan voor de site van het KMSKA. Dat masterplan is gebaseerd op enerzijds een maximaal respect voor het 19e eeuwse en tevens beschermde museumgebouw en anderzijds de realisatie van een uitbreiding van het museum aangepast aan een nieuwe hedendaagse museumcollectie. Daarom wordt het gebouw als beschermd monument behouden en wordt het gerenoveerd naar de eisen van deze tijd.

KMSKA people 023

Oogverblindend wit

Dankzij het nieuwe volume krijgt het museum er tien nieuwe zalen bij. Hoogte, volume, lichtinval variëren. Een boeiend contrast met de symmetrie van het klassieke gebouw. De zalen zijn wit afgewerkt. Gipskartonwanden, valse plafonds, strakke gietvloeren,…

KMSKA 2020 oplevering 077

Sterk trappenwerk

Ook de verschillende trappen in het nieuwe volume vallen op door hun variatie. De langste trap in het gebouw overbrugt een hoogte van 22 meter. De gepolijste betonnen treden zijn - opnieuw - stralend wit. Andere eyecatchers zijn de 'coulissetrap', afgewerkt met zwart geaderde marmer, en de wenteltrap die de inkomhal met de gloednieuwe onthaalzone verbindt.

Antwerpen The New Museum 01

Gevels en mozaïeken

De roze steen van de gevelbeelden was sterk verweerd. Friezen, bustes, borstbeelden, medaillons en andere sculpturen kregen een delicate behandeling om degradatie tegen te gaan.

Opdrachtgever

Vlaamse Overheid

Bedrag

€ 31.000.000

Design

Kaan architecten, Bureau Bouwtechniek

Uitvoering

2014-2020

Bouwplaats

Plaatsnijderstraat 2, 2000 Antwerpen

Nieuws over deze referentie

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!