Busleyden Mechelen 20230627 0012
Restauratie

Hof van Busleyden & ’t Schipken, Mechelen

Restauratie historisch pand

Het historisch pand 't Schipke in de Mechelse binnenstad stond al meer dan tien jaar te verloederen. Het stadsbestuur besloot het pand samen met de buitenzijde van het Museum Hof van Busleyden te restaureren en er een museumcafé van te maken. De totale investering bedroeg bijna 2,6 miljoen euro.

Het gebouwencomplex van het Hof van Busleyden kreeg zijn definitieve vorm in de 17de eeuw. Sinds 2018 was dit stadspaleis, dat in de jaren ’30 heropgebouwd werd, een museum. Nu werd het samen met 't Schipke gerestaureerd en stond het opnieuw in de steigers: gevels, daken, goten en het houten schrijnwerk werden opgeknapt. Daardoor was het museum tot eind 2023 gesloten voor het publiek en waren er enkel nog tijdelijke exposities mogelijk in de ondergrondse tentoonstellingsruimte.

De werken omvatten ook de restauratie en herbestemming van het fraaie achttiende-eeuwse pand 't Schipke, waar tot 2011 de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn gevestigd was. Al in 2014 vroeg de stad Mechelen bij de Vlaamse overheid voor beide monumenten een restauratiepremie aan. Vorig jaar kwam het project in een stroomversnelling en werd de opdracht aan onze Constructive People van Artes Woudenberg gegund. De bedoeling was om de werken tegen eind 2023 af te hebben, mét een splinternieuw museumcafé. De Mechelse schepen van Cultuur, Björn Siffer, zei in Het Nieuwsblad: “Ons museum trekt steeds meer bezoekers uit binnen- en buitenland, maar een puzzelstukje ontbrak nog: een museumcafé. Het museumcafé in 't Schipke wordt een toplocatie voor museumbezoekers, Mechelaars en buurtbewoners. Het terras op de binnenplaats van het museum zal tijdens mooie lente- en zomerdagen voor sfeer en gezelligheid zorgen”.

Busleyden Mechelen 20230627 0022
Busleyden Mechelen 20230627 0051

Opdrachtgever

AGB MECHELEN - ACTIEF IN CULTUUR

Bedrag

1.704.409 EUR

Uitvoering

2022 - 2023

Bouwplaats

Frederik De Merodestraat 63, 2800 Mechelen

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!