DSC 3486 LR
Waterwerken

Loodswezen, Antwerpen

Het stabiliseren van de kaaimuur met behoud van het originele uitzicht van de kaaimuur.

Antwerpen is bezig met een grootschalige heraanleg van de Scheldekaaien. De Scheldekaaien zijn een strook van 6,7 kilometer van het Droogdokkeneiland in het noorden tot Blue Gate Antwerp in het zuiden. De volgende jaren veranderen ze grondig van uitzicht. Om de band tussen de stad en de Schelde te herstellen, worden de verschillende deelgebieden heraangelegd volgens het masterplan Scheldekaaien. Zo worden de kaaien weer van ons.

De werken gebeuren in fases in verschillende deelprojecten en deelgebieden, en nemen een 15-tal jaar in beslag. De eerste werken zijn gestart in mei 2017 met de aanleg van het Droogdokkenpark.

Een nieuwe bestemming voor de gebouwen op de site.

Het Bonapartedok en de gebiedsontwikkeling rond het Loodswezen is een van de zeven deelgebieden van de Scheldekaaien. Het gebied bevindt zich in het noorden van de stad, op het Eilandje. De kaaistrook ter hoogte van het Bonapartedok en het Loodswezen vormt een scharnierpunt tussen de centrale kaaizone en de dokken van het Eilandje. Het Bonapartedok, naast het imposante MAS, doorbreekt er de continuïteit van de 100 meter brede kaaistrook. Daardoor worden Loodswezen en omgeving losgesneden van de stad en vormen ze een unieke plek op de kaaien met een bijzondere band met de rivier.

Voor de gebouwen op de Loodswezensite aan de Tavernierkaai wordt uitgekeken naar een interessante herbestemming. Het loodsgebouw is met zijn neogotische en kenmerkende gevel sinds 1895 een historisch baken in de skyline van Antwerpen. De Vlaamse diensten die hier gehuisvest waren, zijn in de zomer van 2017 verhuisd. In afwachting van een definitieve herbestemming krijgen de gebouwen op de site een tijdelijke invulling.

Artes staat in voor het stabiliseren van de kaaimuur met behoud van het originele uitzicht van de kaaimuur. De stabilisatiewerken aan de historische kaaimuur starten in januari 2019 en zullen ongeveer twee jaar duren.

Wil je graag alles te weten komen over het Sigmaplan, de Scheldekaaien en de werken die we uitvoeren? Kom dan langs in het infopunt en bezoek onze uitkijktorens met informatie over de werken!

Scheldekaaie Loodswezen juni2020 16
DSC 3486 LR

Opdrachtgever

De Vlaamse Waterweg

Bedrag

14,7 miljoen euro

Design

Studiebureau SBE

Uitvoering

22 maand

Bouwplaats

Van Meterenkaai 2, 2000 Antwerpen

Nieuws over deze referentie

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!